Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облачна събота, на места - валежи

Из Искърското дефиле
Снимка: Миглена Иванова

През следващото денонощие ще се задържи предимно облачно. Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав - слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 9°. Дневните слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 15° и 20°, по Дунав - малко по-високи, в София - около 16°. В полунощ срещу неделя ще е почти без валежи, облачността ще е разкъсана. 

В планините ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, над около 1800 m - от сняг, на места ще са значителни по количество и придружени с гръмотевици. Вечерта валежите ще отслабват и спират. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 8°, на 2000 m - около 3°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд. На отделни места валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици, но до вечерта в повечето райони ще спрат. Максималните температури ще са 14°-18°. Температурата на морската вода е 14°-15°.

На Балканския полуостров ще се задържи предимно облачно с краткотрайни валежи, след обяд на места в централните и източните райони временно интензивни и придружени с гръмотевици. По-късно през деня от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва и да намалява. В Гърция ще е ветровито. Най-студено на Балканите ще бъде в София - 16°, а най-топло - в Атина - 26°.

В южната половина от Пиренейския полуостров ще е предимно слънчево. Над северната половина от полуострова, както и над Западна Европа облачността ще е значителна, на много места с краткотрайни валежи от дъжд. Валежи ще има и в западните райони на Централна Европа, а в източните райони ще предобладава слънчево време и ще е по-топло от обичайното. Предимно слънчево ще е и в южната половина от Скандинавския полуостров, а на север, във Финландия и в северните райони от Европейска Русия ще е облачно с валежи, предимно от сняг. Над централните и южните райони от Европейска Русия, прибалтийските страни и Беларус облачността ще е променлива, на места с превалявания. В Украйна ще е предимно слънчево. На Апенинския полуостров облачността ще е променлива, на север – по-често значителна с краткотрайни валежи от дъжд, в района на Алпите – от сняг. В Европа най-студено ще бъде в Санкт Петербург - 12°, а най-топло - в Атина (24°).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15