Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Районът на град Петрич, където историята оживява

7
Националният парк-музей „Самуилова крепост”
Снимка: petrichhistorymuseum.bg

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през Средновековието тук се решава съдбата на Първото българско царство.

Огражден планина
На 15 км от Петрич, съвсем близо до границата ни с Македония, се намират останките от Самуиловата крепост, построена в периода 1009-1013 г., по времето на цар Самуил. Твърдината е свързана с една от най-големите трагедии в българската история. През 1014 г. при битката край днешното село Ключ византийският император Василий ІІ разгромява 15-хилядната войска на цар Самуил и ослепява пленените войници. При вида на скръбното шествие на осакатените войни, българският владетел получава сърдечен удар и умира, твърдят съвременниците му. Днес Самуиловата крепост е възстановена и превърната в национален парк-музей, който се посещава както от българи, така и от гости от съседните Македония и Гърция:

"Там природата е страхотна, можете да видите вековните явори и чинари и разбира се, да се запознаете от макет как точно е изглеждало укреплението на цар Самуил разказва Силвия Велчева, екскурзовод в историческия музей в Петрич. – Самият културно-исторически комплекс е открит през 1982 г. Първо се минава през живописен парк, след което посетителите могат да се запознаят с реплика на средновековна землянка, тъй като на място е имало 42-43 землянки, които са служели като лагер на цар Самуил. 

В комплекса е издигнат и 5-метров бронзов паметник на Самуил, изобразяващ царя в момента, в който вижда ослепените  си войни. В едната си той ръка държи скиптър, което означава, че България ще пребъде. 


Посетителите могат да се изкачат на възстановената наблюдателна кула, от която се разкрива величествена гледка към планините. Крепостта е част от мащабна укрепителна система, която се простира на повече от 8 км по склоновете на Беласица и Огражден."

Близо до Петрич, край местността Рупите, попадаме на внушителните останки от легендарния Хераклея Синтика, основан през IV век пр. н. ера. Градът е процъфтявал и под македонско и римско управление, в качеството си на важен търговски и културен център.

Хераклея Синтика
"Този обект в момента е в процес на консервация и реставрация. Хераклея Синтика е стар античен град, който е затрупан от две последователни земетресения. В историческия ни музей може да се види плочата, или по-точно нотариалният акт, който удостоверява, че това наистина е град Хераклея Синтика. Повече от 150 г. той е бил търсен на територията на съседна Гърция. Затова тази плоча е важна за нашето културно наследство" – казва  Силвия Велчева.

В подножието на някогашния вулкан Кожух, близо до Хераклея Синтика пък се намира къщата, в която пророчицата Ванга посрещала болните и хората в беда. През 1994 г. самата тя финансира проект за построяване на храма "Св. Петка". Впоследствие около нейната къща, която е превърната в музей, и църквата е обособен парк с редки дървесни видове, минерални извори, рекички и различни птици, които огласят района. Мястото притежава особена енергия.

Храмът „Света Петка” в местността Рупите
Вижте: 

Чуриловският манастир "Св. Георги" край село Гега, за който се предполага, че е основан през XIV век, е още едно духовно кътче, наситено с история и святост, сред запазената природа на Българския Югозапад. 

Стенопис в Чуриловския манастир
Наричат го още Манастира с дяволите. Вижте защо:

Снимки: Венета Николова, petrichhistorymuseum.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05