Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

22
Снимка: БНУ "Св. Иван Рилски" – Кеймбридж

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в градовете Питърборо и Сполдинг, а общата численост на българчетата, които се обучават в него, надхвърля 120.


"Училището отваря врати през септември 2014 г. – разказва ни училищният ръководител Димитринка Джумакова. – Тогава прекрачват прага му само 11 деца, а към настоящия момент, 10 години по-късно, благодарение на отдадения ни и сплотен екип, училището вече има 2 филиала. През 2017 година училищният звънец събра български деца в Питърборо, а няколко години по късно – през 2022 година – българчета вече се обучават и в Сполдинг".


БНУ "Св. Иван Рилски" във Великобритания е лицензирано от Министерството на образованието и науката на България, член е на Асоциацията на българските училища в чужбина и е официален административен център към Департамента за езиково обучение и продължаваща квалификация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Понастоящем на трите ни адреса във Великобритания се обучават над 120 деца – обяснява ни училищният ръководител. – Предлагаме обучение на деца и ученици от тригодишна възраст до 12. клас по български език и литература, околен свят, човек и общество, история и география на България. От миналата година успешно стартира и групата ни с преподаване на български като чужд език за деца – ниво А1. Имаме и група за възрастни. И двете се радват на голям интерес. Предлагаме и извънкласни дейности, свързани с разпространението на културата и традициите на България. Формирали сме групи по народно пеене и народни танци, където децата изучават красотата на българския фолклор с преподаватели професионалисти в областта си. Кръжокът ни по родолюбие запознава децата с традициите, културата и обичаите ни чрез изкуството. 


В специални сесии, с помощта на специалист логопед, се фокусираме и  върху трудности при изговор на български говорни звукове и ги съпоставяме с английските фонетични особености. Разбира се, отбелязваме всички наши празници и традиции, като предоставяме възможност на децата да съпреживеят и да се докоснат до българското културно наследство."


Трудно е да се каже какъв е броят на българите в Кеймбридж и в останалите населени места във Великобритания, които българското училище покрива. Но "предвид това, че Кеймбридж е исторически и световноизвестен образователен център, град, който пленява с космополитен дух, не е изненада и че привлича все повече българи" – коментира Димитринка Джумакова и допълва:

"Присъствието на българи в района непрекъснато нараства и това се вижда от увеличаващия се брой на децата, записани в нашето училище. От 10-11 деца през 2014 г. днес можем да се похвалим с повече от 120 за трите ни адреса, като в Кеймбридж в момента имаме около 70 деца. Това е показателно и за броя на българите. Трябва да имаме предвид, че това са млади, образовани и реализирани хора, които успешно се вписват в културното многообразие на града, но същевременно гордо пазят своята българска идентичност и се стремят да я предадат на децата си. Всяка събота някои от тях пътуват повече от час в една посока, само и само да доведат при нас децата си. Всичко това е зареждащо и ентусиазиращо. Българската общност като цяло е доста обединена. Заедно организираме празници, тържества, чествания и сме един прекрасен пример за сътрудничество в голямото българско семейство зад граница."


Питаме училищния ръководител на БНУ "Св. Иван Рилски" във Великобритания и от какво са мотивирани децата, за да посещават неделното българско училище.

"Както знаете, през седмицата нашите ученици са част от английската образователна система и за тях съботата е 6-и учебен ден. Често водещият мотив е желанието на родителите им те да съхранят българското си самосъзнание. Но виждаме и че нараства интересът у самите деца да изучават езика на родителите си, както и да могат свободно да общуват с роднините си в България. Когато прекрачва за първи път прага на българското училище, всяко дете го прави с лека несигурност, именно поради факта, че те растат, учат и живеят в чуждоезикова среда, с умения за общуване на английски език. Някои от тях нямат опит с българския език, особено ако са от семейство със смесен брак. Но ние ги посрещаме с много любов и търпение, поощряваме всяко тяхно постижение и те бързо придобиват увереност, адаптират се към новата среда. И най-хубавото – създават нови приятелствa, което води до засилване на техния интерес и мотивация. Именно затова и този шести учебен ден за тях се превръща в очакван и своеобразен съботен празник на българския език."


Все по-трудно е да се задържи вниманието на децата дълго време. В БНУ "Св. Иван Рилски" го правят освен с много любов, и с помощта на интерактивните методи да преподаване, които са съществена част от педагогическата им практика.


"Широко застъпени са интерактивните и аудио-визуалните методи, игровите форми, особено при по малките ученици. Самите ни учители имат добро теоретично и практическо познание с боравенето със съвременни образователни технологии. Понякога включваме и методи, вдъхновени от местната образователна система, които адаптираме към българския контекст. Нашата цел е да превърнем съботните дни за децата в едно положително и вълнуващо преживяване. И, ако детето си тръгне с усмивка, значи ние сме си свършили добре работата, доближили сме се до мисията си – да запазим и да разпространим българския език и да съхраним родовата си памет и националната си идентичност."

Празниците за 10-ата годишнина от началото на българското школо в Кеймбридж започват на 11 май с тържествен концерт във внушителната университетска църква Great St.Mary’s Church. Специален гост на вечерта е Хор "Нуша", с диригент Нели Андреева.

Хор „Нуша”
На 12 май в разположения до река Кам хотел Градуейт ще се състои и образователен форум с международно участие на тема: "Неделните училища – пример за ползотворно сътрудничество между държава, НПО и чужди образователни системи, които залагат на двуезичното обучение". Съорганизатори на Форума са МОН, ИАБЧ, АБУЧ, СУ "Св. Климент Охридски”, Издателство "КЛЕТ”, БУ "Иван Станчов” към Посолството на България в гр. Лондон, БНУ "Слово” в гр. Оксфорд.

Специални гост-лектори са проф. д-р Йонгкан Лиу – преподавател по приложна лингвистика и езиково обучение в Кеймбриджкия университет и доц. Лоти Хор от Факултета по образователи науки в Кеймбриджкия университет и лектор по образование в ранна детска възраст в Университета "Мидълсекс" – Лондон. Българските лектори на форума са доц. Венера Матеева-Байчева и гл. ас. д-р Катрин Костова от Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски".

Снимки: БНУ "Св. Иван Рилски" – Кеймбридж, facebook.com/nushachoir




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57