Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Снимка: Център „Селимински“

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина.

Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика - Атина в сътрудничество с Чикагския Атенеум - музей на архитектурата и дизайна. 

Изложбата се организира в рамките на програмата на Министерството на образованието и науката на България "Неразказаните истории на българите", която има за цел да се издирят и изследват семейни истории, значими събития и личности с принос към световната история и култура. Програмата е създадена по идея на българи, които живеят извън родината си.

Гръцко-българска асоциация за култура „Иван Селимински“ участва в родолюбивата идея с  „Художествено пътешествие. Разкриване на българското творчество в Гърция и по света” – съобщи за Радио България Мая Лунголова, председател на Сдружението.



"Проектът предоставя вълнуваща възможност да се изследва и покаже пред света богатството на българското художествено наследство в Гърция, като акцентира върху творчеството на видни български художници и техни сътрудници, които са избрали място за развитие красивата ни южна съседка Гърция. Учениците от неделните училища "Васил Левски" към Гръцко-българския културен съюз "Иван Селимински" заедно с техните учители следват пътя на талантливите творци: Стоян Донов – в чиято живопис образът елегантно създава свой свят, Кристина Келиди-Донева – в чиито скулптури образът е в третото си измерение, илюстратора Светлин Василев, който превръща думите в образи и които красят много книги по света и Мартин Кръстев, който с четката си предава радостта от ежедневието на хората в своите картини."

Изложбата в гръцката столица ще може да бъдат разгледана до 2 юни 2024 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15