Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Снимка: БГНЕС

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките, рехабилитаторите, лаборантите и други специалисти.

Според доклад на Съвета по икономически анализи към Министерския съвет у нас не достигат около 17 хил. медицински сестри или 60% от работещите през 2021 г. Така на един лекар се пада по-малко от една медицинска сестра. Ако обаче трябва да бъде достигнато нормалното съотношение 2:1, в здравната система е необходимо да влязат 29 хил. професионалисти.

Данните от същата година показват, че 540 души годишно се дипломират като медицински сестри, а напускащите наброяват 890 души.

В Международния ден на сестринството от асоциацията предлагат да бъдат увеличени заплатите спрямо знанията, уменията и отговорностите в медицинските екипи, за да се реши кадровата криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50