Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да, има и такова селско школо в България! Различното училище на Царев брод

24 май е троен празник за учители и ученици

4
Снимка: Венета Николова

"Не искаме да е сиво, искаме да е красиво" – това е посланието на средното средищно училище "Св.св. Кирил и Методий" в село Царев брод. "Различното училище" е другото мото на школото, в което се обучават 118 ученици до 7 клас от общо 10 населени места в района на град Шумен. А че училището е красиво и различно, бие на очи още щом прекрачите прага му. Дотолкова, че се е превърнало в туристическа атракция и хората идват от близо и далеч, за да го разгледат като някакво … чудо. Посетителите го определят в книгата за впечатления като "Дворец на децата", "картинна галерия" или "училище – светилище".

Над 120 пана, рисунки и картини,както и портрети на исторически личности и цитати, призоваващи към толерантност и ученолюбие красят стените на царевбродското школо. Всяка отделна стая е обзаведена и декорирана тематично и разполага с мултимедия, а тоалетните са с фотоклетки. Всеки понеделник, когато започва първият час, звучи химнът на Република България, а във вторник химнът на град Шумен поставя началото на Часа на класния. И всички пеят с въодушевление.

Но това не е всичко! "В училището ни, което е с над 100-годишна история, се обучават деца с различен произход, култури и цвят на кожата, тъй като в миналото Царев Брод се е славело като международно село с над 13 етноса. И бих казал, че при нас има възрожденски дух, а всяко наше тържество се превръща в общоселски празник" – казва за Радио България дългогодишният директор Тихомир Трифонов. И още:

"От 2009 г. имаме боксова круша, която е близо до учителската стая. Насреща сме поставили снимки на учителите и това е за снижаване на агресията. Ако някой ученик, например е ядосан на учител, вместо директно да избиват страсти и емоции, може по този начин да се разтовари. Мелодичен звънец със сигурност има в много училища, но нашият е с 15 различни сигнала с 30 сек продължителност. Всеки ден от 6:45 до 17:30 ч. от школската радио точка звучи българска естрадна музика, но така, че да не пречи на провеждането на часовете. И мисля, че това също възпитава в патриотизъм."

Макар че училището непрекъснато се ремонтира и обновява, от 15 години в него не е стъпвал майстор. "За ремонти и боядисване се оправяме сами – предимно лелките и помощният персонал, понякога и учителите се включват", казва Трифонов. А как успяват да се издържат финансово?

"Получаваме т.нар. делегиран бюджет, който е строго определен според броя на учениците. От друга страна имаме земи, дадени преди години с царски указ. Земите ни бяха върнати, след като спечелихме дело, но не на училището, а на т.нар. Енджейско училищно настоятелство. През 2000 г. го регистрирахме, то е действащо и много ни помага. И на трето място, но не по важност, безвъзмездно ни помагат хора по различни начини – с храна или строителни материали и пр.", обяснява директорът.


Открай време школото поддържа отлично сътрудничество с над 100-годишния женски бенедиктински манастир "Пресвето сърце Исусово" в село Царев брод. Сестри бенедиктинки от Германия, Южна Корея, Нигерия и други държави са преподавали английски на децата.

"От 25 години правим 5-дневен летен лагер със сестрите. Те осигуряват обяд и закуска, ние – методологическа организация. Има аниматори, изпращаме дежурни учители и спортен инвентар в манастира. Децата имат нравствено поучителни беседи, но без дидактика и религия, в бенедиктинския манастир те играят и спортуват. През тези 5 дена организираме полудневни екскурзии в района, които са с патриотична насоченост" – казва Трифонов.

За възпитаниците на школото 24 май е троен празник. Освен Деня на българската азбука, просвета и култура, на тази дата те отбелязват патронния празник на тяхното школо, като отдават почит на солунските братя и на свети Бенедикт, провъзгласен за светец на 24 май 1807 г. А Константин Кирил философ и Методий, заедно със свети Бенедикт, са духовните покровители на Европа, напомня ни Тихомир Трифонов.


Вижте видео репортажа ни от село Царев брод, срещата със сестрите бенедиктинки и посещенито на селското школо "Св.св. Кирил и Методий" – има възможност за автоматичен превод на субтитрите. 


Вижте още:
Снимки: Венета Николова, Снимки: Венета Николова, Основно училище "Свети свети Кирил и Методий" с. Царев брод, община Шумен
Bидео: Венета НиколоваПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Назряло е времето за промяна в избирателната система и поява на нов смислен политически проект

19 юни 2024 година е основополагаща дата за 50-ото Народно събрание на България. Президентът Румен Радев свика новоизбраните 240 народни представители на първото им заседание. С предсрочния парламентарен вот българите определиха в пленарна зала да..

публикувано на 19.06.24 в 06:15

Новоизбраното 50-то народно събрание започва работа

За 19 юни президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбрания парламент на България. То ще бъде открито в 09.00 ч. от д-р Силви Кирилов, депутат от "Има такъв народ" (ИТН), който е най-възрастният народен представител в 50-ото Народно..

публикувано на 19.06.24 в 05:30

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40