Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да, има и такова селско школо в България! Различното училище на Царев брод

24 май е троен празник за учители и ученици

4
Снимка: Венета Николова

"Не искаме да е сиво, искаме да е красиво" – това е посланието на средното средищно училище "Св.св. Кирил и Методий" в село Царев брод. "Различното училище" е другото мото на школото, в което се обучават 118 ученици до 7 клас от общо 10 населени места в района на град Шумен. А че училището е красиво и различно, бие на очи още щом прекрачите прага му. Дотолкова, че се е превърнало в туристическа атракция и хората идват от близо и далеч, за да го разгледат като някакво … чудо. Посетителите го определят в книгата за впечатления като "Дворец на децата", "картинна галерия" или "училище – светилище".

Над 120 пана, рисунки и картини,както и портрети на исторически личности и цитати, призоваващи към толерантност и ученолюбие красят стените на царевбродското школо. Всяка отделна стая е обзаведена и декорирана тематично и разполага с мултимедия, а тоалетните са с фотоклетки. Всеки понеделник, когато започва първият час, звучи химнът на Република България, а във вторник химнът на град Шумен поставя началото на Часа на класния. И всички пеят с въодушевление.

Но това не е всичко! "В училището ни, което е с над 100-годишна история, се обучават деца с различен произход, култури и цвят на кожата, тъй като в миналото Царев Брод се е славело като международно село с над 13 етноса. И бих казал, че при нас има възрожденски дух, а всяко наше тържество се превръща в общоселски празник" – казва за Радио България дългогодишният директор Тихомир Трифонов. И още:

"От 2009 г. имаме боксова круша, която е близо до учителската стая. Насреща сме поставили снимки на учителите и това е за снижаване на агресията. Ако някой ученик, например е ядосан на учител, вместо директно да избиват страсти и емоции, може по този начин да се разтовари. Мелодичен звънец със сигурност има в много училища, но нашият е с 15 различни сигнала с 30 сек продължителност. Всеки ден от 6:45 до 17:30 ч. от школската радио точка звучи българска естрадна музика, но така, че да не пречи на провеждането на часовете. И мисля, че това също възпитава в патриотизъм."

Макар че училището непрекъснато се ремонтира и обновява, от 15 години в него не е стъпвал майстор. "За ремонти и боядисване се оправяме сами – предимно лелките и помощният персонал, понякога и учителите се включват", казва Трифонов. А как успяват да се издържат финансово?

"Получаваме т.нар. делегиран бюджет, който е строго определен според броя на учениците. От друга страна имаме земи, дадени преди години с царски указ. Земите ни бяха върнати, след като спечелихме дело, но не на училището, а на т.нар. Енджейско училищно настоятелство. През 2000 г. го регистрирахме, то е действащо и много ни помага. И на трето място, но не по важност, безвъзмездно ни помагат хора по различни начини – с храна или строителни материали и пр.", обяснява директорът.


Открай време школото поддържа отлично сътрудничество с над 100-годишния женски бенедиктински манастир "Пресвето сърце Исусово" в село Царев брод. Сестри бенедиктинки от Германия, Южна Корея, Нигерия и други държави са преподавали английски на децата.

"От 25 години правим 5-дневен летен лагер със сестрите. Те осигуряват обяд и закуска, ние – методологическа организация. Има аниматори, изпращаме дежурни учители и спортен инвентар в манастира. Децата имат нравствено поучителни беседи, но без дидактика и религия, в бенедиктинския манастир те играят и спортуват. През тези 5 дена организираме полудневни екскурзии в района, които са с патриотична насоченост" – казва Трифонов.

За възпитаниците на школото 24 май е троен празник. Освен Деня на българската азбука, просвета и култура, на тази дата те отбелязват патронния празник на тяхното школо, като отдават почит на солунските братя и на свети Бенедикт, провъзгласен за светец на 24 май 1807 г. А Константин Кирил философ и Методий, заедно със свети Бенедикт, са духовните покровители на Европа, напомня ни Тихомир Трифонов.


Вижте видео репортажа ни от село Царев брод, срещата със сестрите бенедиктинки и посещенито на селското школо "Св.св. Кирил и Методий" – има възможност за автоматичен превод на субтитрите. 


Вижте още:
Снимки: Венета Николова, Снимки: Венета Николова, Основно училище "Свети свети Кирил и Методий" с. Царев брод, община Шумен
Bидео: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30

Лицата на балканския фолклор представят фотоизложба в Кърджали

На 3 юни от 18.00 ч. в Арт галерия "Кръг" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра – лицата на балканския фолклор" на журналиста и историк Георги Кулов. Експозицията е вдъхновена от многообразието на традиционни балкански носии на..

публикувано на 03.06.24 в 05:45

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59