Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалистите по френска филология у нас са с добри възможности за професионална реализация

Снимка: БГНЕС

Франкофонските традиции в България имат богата история, която датира от епохата на българското Възраждане. Още тогава френската култура и език са на почит сред по-образованата част на обществото ни в качеството си на носител на европейските ценности. А през 1923-та, в  рамките на Историко-филологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) е създадена и специалността Френска филология. Вече повече от век в нея се обучават преводачи, учители, преподаватели и други специалисти, владеещи на високо ниво езика на Волтер.

"Това е едно широко образование, което предлага цветна палитра от избираеми дисциплини, в т.ч. и голям спектър от магистратури, които да надграждат тези познания" – казва доц. Маргарита Руски, ръководител на катедра Романистика към Факултета по класически и нови филологии ( ФКНФ) на СУ. Избираемите дисциплини са ориентирани към изкуство и култура, знание за езика, превод, комуникационни технологии в обучението, проектна дейност и други. Целта е бъдещите специалисти да получат добри възможности за професионална реализация в живота:

Доц. Маргарита Руски


"В този 4-годишен цикъл на бакалавърската степен избираемите дисциплини могат да се комбинират в три отделни направления или, както ги наричаме, отделни избираеми модули. "Език, литература изкуство" е единият. "Бизнес модул" е вторият и третият е "Педагогически модул", който дава директно възможност за реализиране като учител в училищата. Другите два модула дават знания в по-технически сфери или пък са свързани с изкуството и културата" – обяснява доц. Маргарита Руски.

Френският, известен и като езикът на любовта, звучи не само красиво и мелодично. Младите у нас имат сериозен повод да се заловят с неговото изучаване. Оказва се, че специалистите с френска филология имат чудесни възможности за реализация в областта на бизнеса:

"Специално в България в последните няколко години се наблюдава увеличение на търсенето на наши завършили студенти от страна на френски предприятия. Като някои от предприятията организират допълнителни курсове и мисля, че доста добре се съчетават двата вида знания и умения" – казва доц. Руска.

Френска филология се изучава и в още два български университета – Пловдивския и Великотърновския, които обаче пренасочиха обучението си към приложна лингвистика и съчетаха френския с други езици. Френският се преподава и в специалността "Африканистика" към СУ. "Ние изследваме франкофонията и разсъждаваме върху франкофонския свят, като наблягаме на държавите извън Франция" – пояснява доц. Георги Жечев, преподавател в магистърска програма "Франкофония, Многоезичие и Междукултурна Медиация" в СУ.

Доц. Георги Жечев

"При нас акцентът е върху 5-те континента, океани и морета, където има "парчета" франкофония и ние се опитваме да сглобим този пъзел, така че да имаме обща картина на ролята на френския език в различните общества и култури – казва доц. Жечев. – Имаме многоезичие, защото извън Франция френският е винаги в контакт с други езици и хората, които го говорят, дори като роден език, са двуезични и дори триезични. Идеята е, че след като познаваш добре франкофонията, нейната действителност в различните части на света, можеш да бъдеш полезен на институциите – министерства, общини, областни управи, които се опитват да развиват бизнес или сътрудничество в областта на културата и образованието с тези държави от тази част на света."

На практика, твърди доц. Жечев, студентите лесно намират работа след като завършат. За това им помага и третият семестър, в който е предвиден задължителен стаж. "Той може да бъде в институция, министерство, в учебно заведение или в чужбина в някоя от франкофонските държави. Например имали сме стаж в Женева към ООН", казва в заключение доц. Жечев.

Вижте още :

Снимки: БТА, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

201 български деца ще осъществят космическата си мечта в Space Camp Тürkiye

Първата група от 37 български ученици заминава днес за Измир, за да се присъедини към Space Camp Тürkiye. През това лято общо 201 деца от България ще участват в космическия лагер, половината от които със стипендии. Space Camp Turkiye e един от..

публикувано на 30.06.24 в 11:14

Започна изборът на новия български патриарх

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският..

публикувано на 30.06.24 в 09:48
Стилияна Николова

Стилияна Николова излиза на килима за четири златни медала в Кайро

Настоящата абсолютна европейска шампионка Стилияна Николова се класира за финалите на всички уреди на международния турнир по художествена гимнастика Pharaohs Cup 2024 в Кайро. Тя изпълни отлично четирите си съчетания и получи най-високите оценки – на..

публикувано на 30.06.24 в 09:05