Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България има свой Ден на културното наследство в канадската провинция Британска Колумбия

Български рози ще цъфтят в центъра на Ванкувър

Снимка: bcsbc.ca

24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в канадската провинция Британска Колумбия. Документът е подписан лично от кмета на Ванкувър, а заслугата  за това е на екипа на Генералното консулство на България в Торонто, воден от Велислава Панова.

Това е исторически момент за българите в Канада, защото се случва за първи път" – каза с вълнение генералният консул в интервю за Радио България, тъй като е резултат от няколкомесечни усилия. По думите ѝ, за първи път община в Канада определя Ден на България, и по инициатива на консулството датата не е случайна, а именно 24 май – Денят на българската просвета и култура.

"На 25 май ще има и специална церемония – първото българско училище във Ванкувър "Св. св. Кирил и Методий“ навършва 30 години и децата са се подготвили със специален концерт. На това голямо за тях събитие ще дойде представител на Общината и ще прочете т.нар. Прокламация, че 24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в град Ванкувър" – поясни Велислава Панова.

Снимка: Генерално консулство на България в Торонто
В самия град Ванкувър живее голяма част от българската общност в Британска Колумбия, която по неофициални данни е между 5 и 6000 души:

"Това е голяма част от хората, които участват в различен тип събития, които за последните 3 години и половина успяваме да организираме именно в тази най-отдалечената провинция на Канада – Британска Колумбия. Това е най-западната провинция, в която започнахме да организираме изнесени консулски дни, които не бяха правени от дълго време. Първите бяха още по време на пандемията от Covid-19. Това беше нещо изключително за хората там, защото имаха достъп до услуги, които иначе се намират на 6 часа път със самолет от тях. А когато ние започнахме да ги правим, реално те трябваше да дойдат в центъра на града и да се представят пред нас, за да извършим услугата. Това ни мотивира да започнем различни инициативи, които станаха доста успешни и продължихме на територията на всички останали 9 провинции, за които генералното консулство отговаря на територията на Канада."

Велислава Панова
Генералният консул анонсира и още една инициатива, доведена до успешен край – създаването на розови градини в различни градове на провинцията.

"Мога да кажа за първи път във вашия ефир, че български рози ще бъдат засадени пред общината в град Ванкувър. Това е в абсолютния център на града, откъдето ежедневно минават десетки хиляди хора. Вече ги предоставихме на общината като разсад и очакваме да разберем кога ще бъде официалното засаждане. Това се случва за първи път във Ванкувър, иначе вече имаме българска розова градина в град Бърнаби, който се намира на около 40 минути от Ванкувър, също в района на провинция Британска Колумбия. Така че в цяла Британска Колумбия можем да се похвалим, че ще имаме няколко цветни градини с рози от България.

Българската розова градина в гр. Бърнаби
Генералният консул в Торонто уточни още, че това е разсад от рози, засадени и отглеждани от българи в техните домове, а не са специален внос от България, за който са необходими множество разрешителни.

Изглежда климатът им понася добре и им прилича на този в България – казва с усмивка г-жа Панова.

Друга важна инициатива, която набира все по-голяма популярност, е Дни на България в Канада, които се провеждат за трета поредна година.

"На територията на цяла Канада инициативата стана известна, след като открихме три града, свързани с България на територията на провинция Онтарио. Това е най-гъсто населената провинция в Канада, където се намира и Торонто. Градовете са Шипка, Варна и Плевна. Това са 3 селища, които носят своите имена, благодарение на българската история и са свързани с различни етапи от развитието на нашата държава. 


Затова ние решихме да се съсредоточим нашите усилия точно в тези 3 града и да организираме първите Дни на България в Канада точно в град Шипка, където дори засадихме шипки като символ на града. Но градът се казва така не заради растението, а заради битката на Шипка и вече всички местни хора знаят това. "

„Дни на България“ в гр. Шипка
Голяма част от сънародниците ни в Канада живеят там повече от 20-30 години. Профилът им е доста различен – сред тях има както учители и университетски преподаватели, така и работещи в дигиталната сфера, телекомуникациите, строителството и поддръжката. Благодарение на познанствата си, те разказват на много канадци за България, които остават очаровани от страната ни, когато я посетят. През последните години почти няма нови родни емигранти там, а по-скоро е факт обратната тенденция – българи, които имат собственост в страната я продават и се завръщат у нас.

Снимки: БТА, Генерално консулство на България в Торонто, bcsbc.ca


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Училище в Северна Калифорния обяви онлайн Летни курсове по български език

Онлайн обучение по български език през летните месеци - юни, юли и август, организира Българското училище "Хан Аспарух", Северна Калифорния, САЩ. На "Фейсбук" страницата си от училището информират, че класовете ще бъдат два вида - четене с разбиране и..

публикувано на 15.06.24 в 11:25
Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54

Вотът в България приключи, но сънародниците в САЩ продължават да гласуват

55 са изборните секции, в които сънародниците ни в Съединените американски щати могат да упражнят правото си на глас в предсрочния парламентарен вот. " Гласуваме само за Народно събрание, т.е. за партия или коалиция, нямаме възможност да..

публикувано на 09.06.24 в 21:57