Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

МПЦ затъна в спор за името Македония и Охридска архиeпископия

Архиепископ Стефан
Македонската православна църква (МПЦ) влезе в спора за името "Македония". Главата на МПЦ архиепископ Стефан се противопостави на Вселенската патриаршия и каза, че няма никакво намерение да приема новото наименование на църквата, за да получи томос за признаване от Цариград, предаде БГНЕС. Името на нашата църква е "Македонска православна църква" и възстановена Охридска архиепископия. В своя устав Българската православна църква също заявява, че е наследник на Охридската архиепископия. Митрополит Кирил, който отговаря за църковното досие на македонската православна църква във Вселенската патриаршия, нарече срамно решението на Сръбската патриаршия да издаде "томос", за автокефалност на църквата в Северна Македония. Според духовника само Руската и Сръбската православни църкви признават МПЦ.

Мицотакис предупреди, че пътят на Северна Македония към ЕС минава през Атина

Кириакос Мицотакис
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че "пътят към Европа и прогреса" за Северна Македония минава през Атина и може да бъде прекъснат. Той определи позицията на новоизбрания президент Гордана Силяновска да нарича страната си само Македония "незаконна и провокативна“, предаде ЕРТ. "От известно време наблюдаваме подем на национализма в Скопие и поради тази причина бяхме предпазливи при приемането на меморандумите от Преспанския договор“, каза Мицотакис, след като Атина блокира ратификацията на меморандумите, свързани с използването на търговската марка "Македония“. Гръцкият премиер призова страната му да използва "автентичността и качеството на македонските си продукти и услуги", за да започне търговска контраофанзива, която да съпътства гръцкия дипломатически отговор.

Румъния иска Малта да ѝ предаде осъдения незаконен принц Паул Филип

Паул Филип Румънски
Съд в Малта отхвърли искането на Букурещ за екстрадиране на непризнатия член на румънското кралско семейство принц Паул Филип Румънски. Той е осъден в родината си на 3 години затвор за корупция, предава Digi24. Магистратът е преценил, че има "реален риск" от нарушаване на основните права на Паул Филип. Решението на съда може да се обжалва. На 29 април Паул Филип бе заловен в Малта. Принцът, който е на 75 години, се укрива 4 години от румънското правосъдие. През юни 2022 г. бе заловен в Париж, но френският съд категорично отхвърли предаването му на Румъния, за да излежи присъдата си. Паул Филип е осъден за купуване на влияние и злоупотреба със служебно положение по дело за незаконна реституция на някогашната кралска ферма Баняса край Букурещ и гората Снагов – защитена природна зона в южния окръг Илфов.

Прищина затвори сръбските банкови офиси в Северно Косово


Косовската полиция затвори 6 филиала на сръбската "Пощенска банка" в Северно Косово, предаде БТА. В Косовска Митровица е затворена и Дирекцията за трезор към сръбското Министерство на финансите. Сърбия не признава обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина определя като нелегални сръбските институции в 3 общини на север, населени със сърби. Последната мярка прилага решението на Централната банка на Косово да забрани използването на сръбския динар като разплащателно средство в страната. ЕС и САЩ порицаха Косово за затварянето на банковите клонове, защото ще навреди на преговорите между Белград и Прищина. Брюксел и Вашингтон притискат двете страни да приложат договореностите, подписани през пролетта на 2023 г. в Охрид от сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Албин Курти.

3 национални парка от Балканите са сред най-популярните в Европа

Националният парк „Плитвички езера”
Националните паркове са все по популярна туристическа дестинация, привличайки милиони туристи, пише британското издание "Daily Express". Европа е богата на национални паркове, които са чудесна алтернатива на пренаселените курорти и градове. За да помогне на туристите кой парк да предпочетат, сайтът europeanbestdestinations.com е изготвил списък на най-красивите национални паркове в Европа. Националният парк "Плитвички езера" в Хърватия с невероятните си водопади заема първо място. Той е разположен между планинския масив Мала Капела на запад и северозапад и планинската верига Личка Плешивица на югоизток. През 2023 г. паркът е бил посетен от над 1,5 млн. туристи, отбелязва телевизия En1. На шесто и седмо място в класацията са "Дурмитор" в Черна гора и "Триглав" в Словения.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Ройтерс, digi24.ro, bih.kosova.info, europeanbestdestinations.com

Още от категорията

На 17 юни президентът ще обяви, кога започва работа новият 50-ти парламент

Президентът Румен Радев ще обяви в понеделник, 17 юни, кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание. Това той каза пред журналисти в Казанлък, където присъства на състезание между оператори на военни дронове. Коментирайки думите на..

публикувано на 13.06.24 в 16:40