Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С българските букви и култура по света (СНИМКИ)

24
Снимка: БУ „Роден Край” в Ню Джърси

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е сред най-слънчевите в българския празничен календар. И не само защото 24 май е в разгара на пролетта, а защото традицията да честваме българската духовност дава криле на всеки, в чиито вени тече българска кръв. Буквите, цветята, приповдигнатото настроение, празничната глъч и вечната "Върви народе възродени" са неизменна част от спомените ни от детството, които надграждаме през целия си живот.

Няма българско училище в страната и по света, в която в навечерието на празника да не се рисуват картини с ликовете на Солунските братя, да не се изписват с благоговение буквите от създадената от Кирил глаголица, а също и тези от днешната българска азбука – кирилицата, на която пишат повече от 250 млн. души в 23 държави по света.
И понеже тази година празникът на буквите ни е в петък, някои от сънародниците ни по света го отпразнуваха в аванс – в удобни за тях почивни дни.

На 19-ти май ученици от всички класове на БУ "Роден Край" в Ню Джърси се включиха в училищната програма по повод 24 май с богат избор от стихотворения и песни. Химнът на българската просвета "Върви народе възродени" беше тържествено изпълнен от училищния бенд и хор, съобщиха от школото и споделиха в социалните мрежи моменти от празника, заедно с пожелание: "Напред! Науката е слънце, което във душите грей!" Честит празник! Нека жаждата Ви за знания никога не утихва!
Сънародниците ни в германския град Папенбург организираха шествие с българската азбука на 19 май. Събитието беше организирано от Българо-германското дружество "Огнище", а специални гости бяха членове на Клуба на българските жени и семейства в Хамбург. "Папенбург е център на немското корабостроене и има много българи – близо 3000", разказа ни Емилия Юкер, председател на клуба от Хамбург. С много гордост тя сподели, че шествието през града е било предвождано от рисуваната от нея картина с ликовете на светите братя Кирил и Методий. Освен това е прозвучал и написания от нея Химн на българската култура по света.Емилия Юкер

Председателката на дружество "Огнище" Събина Христова сподели във фейсбук тези снимки от празника и една новина, свързана с присъствието на българска литература в местната библиотека:

"В пълния със слово, спорт, радост, песен и танц ежегоден празничен ден, посветен на делото на съпокровителите на Европа, светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, проведен за трета поредна година в Папенбург под мотото "Обединяват ни азбука, език и/ или вяра” беше подкрепена идеята на домакина на събитието Немско- Българско Сдружение "Огнище" в градската библиотека да има филиал на българска, руска, сръбска, чешка и полска класическа и детска литература в оригинал и превод на немски език. "Zuhause bei den Machern" означава качество и стандарт на живот, които се постигат чрез образованието на хората, тяхната култура, добрите условия за развитие на икономиката, туризъм и спорт."

Събина Христова (вляво)


На 21 май учители и ученици от Българското училище за роден език в Унгария положиха венец пред паметника на Кирил и Методий до Залавар и участваха в празничната програма, посветена на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – научихме от фейсбук страницата на школото.Множество събития в Рим изпълниха програмата на официалната българска делегация, която проведе традиционната си аудиенция при Главата на Римокатолическата църква във Ватикана.
"Честванията тази година са свързани със 100-годишнината от първото официално поклонение и служба в чест на светите братя върху гроба на Св. Константин Кирил философ и неговите мощи в римската базилика "Сан Клементе", както и 5 години от посещението на папа Франциск в България", съобщи за Радио България отец Иван, който води службите в българската църква там. 

Специален акцент бе откриването на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет.
Празнична вечер по повод 24 май се състоя в Българското посолство в Рим. На приема, даден от посланика ни в Италия Н.Пр. Тодор Стоянов сънародници, които живеят и работят във Вечния град се срещнаха с президента Румен Радев, а също и с популярния певец Любо Киров. Кадри от това събитие споделиха приятелите на Радио България Моли Георгиева, директор на неделното училище  "АзБуки" в Рим и Колеферо и Виктор Борисов от фолклорния състав на сънародниците ни в Рим.
Специално за Радио България Виктор, който от 17 години работи в Рим, сподели емоциите си от събитието:

Виктор Борисов
"Българското посолство е като дом за всеки българин, още повече на такъв светъл празник! 24-ти май се е чествал винаги много тържествено и подобаващо, както и тази година с посещението на президента Румен Радев и съпругата му! Изживяването е изключително вълнуващо, още повече, че той отдели внимание и на нашата Фолклорна група ”Роза Дамасцена” с ръководител Милена Евгениева. Неговото послание към нас бе, да продължаваме да пазим българския дух извън страната и да го предаваме и на по-младите! Благодари ни за това, което правим и пожела да го запечата в снимки! Живеем и работим далеч от страната си, но я носим в сърцата и съзнанието. Щастливи сме от това, че можем да го покажем и на тук живеещите!"

Президентът Румен Радев с фолклорната група „Роза Дамасцена”
Честит празник скъпи сънародници! Нека 24 май продължава да изпълва сърцата ни с гордост, смисъл и надежда!

Вижте още:

Снимки: Весела Кръстева, БУ „Роден Край” в Ню Джърси, Българско училище за роден език в Унгария, Facebook / Sabina.Hristova, Facebook / Моли Георгиева, Facebook / Виктор Борисов

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55
Мустафа Акан

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

Българските изселници в Турция искат бъдещето на тяхната общност да е свързано с България, за да не предпочитат по-младите поколения страните от Западна Европа, казва пред БНР Мустафа Акан от изселническата организация "Балкански турци" в Одрин...

публикувано на 18.06.24 в 12:19

Представители на българските медии зад граница почетоха делото на Христо Ботев

На път за Одеса, участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, почетоха делото на Христо Ботев в Браила, Румъния. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и Евгени Веселинов, главен редактор на "BulgariCA" в..

публикувано на 18.06.24 в 12:10