Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

Снимка: coburg.de

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин.


Тленните останки на българския цар Фердинанд I се завръщат в София 76 години след смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. Така се изпълнява желанието му да бъде погребан в българска земя. На църковната служба в понеделник в църквата "Свети Августин" присъства и посланикът на България в Берлин Григор Порожанов.



Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Той спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на ново Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Млади дарования от Благоевград ще пеят рок в Босилеград

Рок концерт с участието на ученици от музикалната школа "Престо“ (Presto Music School) – Благоевград, ще се проведе в сряда вечер, 14 август, в центъра на Босилеград, пред сградата на Пощата, от 19:30 часа. Събитието е организирано от Сдружение "ГЛАС" -..

публикувано на 14.08.24 в 12:47
Снимка: Изпълнителната агенция за българите в чужбина

Отличиха с награда българския вестник във Великобритания "БГ БЕН"

Директорът на Изпълнителната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова връчи почетен плакет на българския вестник "БГ БЕН" във Великобритания по случай 20-годишнината на медията. Отличието е присъдено и за активното им участие в живота на..

публикувано на 14.08.24 в 08:37

Българка е номинирана за магистър на годината на Университета в Утрехт

Българката Биляна Манолова, изследвала начина, по който разказваме за комунистическото си минало, е сред тримата номинирани за годишната награда за завършилите магистратура в Университета в Утрехт, съобщи "Дневник". Тя е от София, учила е в испанската..

публикувано на 13.08.24 в 14:41