Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският град Кобург: На добър път към дома, царю Фердинанд

Снимка: coburg.de

"На добър път към дома, царю Фердинанд" – под това заглавие от пресслужбата на германския град Кобург разказаха за тържествената прощална църковна церемония, с която жителите на града се простиха с именития си съгражданин.


Тленните останки на българския цар Фердинанд I се завръщат в София 76 години след смъртта му в изгнание в Кобург през 1948 г. Така се изпълнява желанието му да бъде погребан в българска земя. На църковната служба в понеделник в църквата "Свети Августин" присъства и посланикът на България в Берлин Григор Порожанов.



Цар Фердинанд не само живее в Кобург в продължение на 30 години, но се чувства и свързан с града и прави много за него. Той спонсорира богато Природонаучния музей, подкрепя изграждането на ново Търговско училище и от средата на 20-те години на ХХ век прави ежегодни дарения за бедните в града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българка оглави Организацията на генералните консули в Торонто

Представителят на България – генералният консул Велислава Панова беше единодушно избрана за президент на Организацията на генералните консули в столицата на най-гъсто населената провинция в Канада - гр. Торонто, провинция Онтарио. За това съобщават от..

публикувано на 19.09.24 в 16:07

Изнесени консулски дни във Ванкувър

Генералното консулство на България в Торонто съвместно с Българо-канадското дружество в Британска Колумбия ще проведат изнесени консулски дни на 20 и 21 септември.  Адресът, на който ще се състоят консулските дни, е: 838 Hamilton St, Vancouver, BC V6B..

публикувано на 19.09.24 в 16:02

Българите в Унгария честваха предстоящия Ден на независимостта

Българи в Унгария отбелязаха Деня на независимостта. По традиция тържеството събра присъстващите пред паметника "Български дулап" в Халастелек – град в конгломерацията на Будапеща, съобщи за БТА Светла Кьосева, главен редактор на българо-унгарското..

публикувано на 19.09.24 в 12:11