Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Снимка: Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи самостоятелен албум "Продължавай да мечтаеш". В него тя включи редица дуети с големи имена в българската музика като Тони Димитрова, Маргарита Хранова, Марио Николов – все песни, които звучат извън стилистиката на групата. Но през цялото време Мери е работила по тези песни с момчетата от бенда. Освен това Мери Бойс Бенд е постоянно работеща – свиреща и пътуваща – група, така че всеки различен проект изисква отдаване и свободно лично време.

Мери споделя, че по време на пандемията не е имала вдъхновение за създаване на нова музика и е очаквала своите щастливи дни, за да напише нови песни:

"От много години вече се опитвам в текстовете да вкарвам слънце, лятото, това, което е хубавото помежду ни. Защото животът и светът ни представят толкова много лоши неща в последно време, че няма как и музиката да бъде такава. Не трябва музиката да бъде такава! Текстовете трябва да бъдат нещо различно – един красив остров, на който хората да имат възможност да доплуват всеки път, когато им се иска някакво спасение."

Мария Мутафчиева

Признава, че 6 години не са малко в един човешки живот и че дори е имала колебания дали да продължи да създава музика под името Мери Бойс Бенд, или само като Мария Мутафчиева, защото е гледала в друга посока през това време. Но все пак копнежът по реализиране на нов материал остава и ние сме свидетели на този нов старт, който песента "Здравей" дава на групата. Ще можем да я чуем на живо в летните концерти на Мери Бойс Бенд – първият е на 13 юли в рамките на фестивала "Лято над нещата" в Сакар планина, на 15 август ще свирят на черноморския о-в Св. Анастасия – тогава е именният ден на Мария и десети рожден ден като туристическа дестинация на острова. На 23 август Мери Бойс Бенд ще бъде хедлайнер в първата вечер на рок-фестивала в крепостта Хоталич близо до Севлиево. Заради всичко това, както и заради възможността да представят още един нов сингъл, музикантите очакват лятото с нетърпение.

Въпреки натоварената си програма, Мери и момчетата от групата се надяват да им остане време за създаването на още нови песни, които да оформят нов албум. Очакванията са той да е готов през 2025 г. и да бъде посветен на 30-тата годишнина на Мери Бойс Бенд.Ще бъде концептуален албум, с доста близки истории, разказани наистина една след друга. По новите песни Мери отново работи в колаборация с Миро (Мирослав Мутафчиев) – той създава музиката, тя пише текстовете. Така е и в първата им нова песен от шест години насам - "Здравей", за която Мери казва:

"Това, което искам да кажа на хората, е да продължават да мечтаят. И да не забравят, че наистина ние сме героите в нашия живот – всичко зависи от нас. Обичам ви! "Здравей!".


Снимки: Facebook /Мери Бойс Бенд, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15