Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Румен Джагаров реставрира стара къща и се връща на село, като протест срещу демографската криза

"В селото човек може да има всички удобства, с които е свикнал в градската среда"

Снимка: личен архив

5257 населени места има в България, сочи регистърът на НСИ от 2021г. От тях близо 5 хил. са малките населени места, но според статистиката всяка година по едно от селата на България "умира" заради това, че от там си е заминал и последният негов жител. В момента броят на селата, над които е надвиснала заплахата да изчезнат е близо 600. В тях живее или само един човек, или постоянните жители се броят на пръстите на ръцете.

Като своеобразен протест срещу обезлюдяването на българското село, но и с личен пример за това, как може да настъпи промяната, се е заел младият архитект от София Румен Джагаров. Към дядовата къща във видинското Ново село (Северозападна България) го връща бягството от града в разгара на пандемията, а също и желанието да реставрира полуразрушената фамилна постройка. До 2021г. за Румен Джагаров селото било място за разходки и спомени от детството. Днес обаче то е поле за творчество, за професионална реализация и за сбъдване на най-смелите мечти.

Дипломираният архитект в специалност "История и теория на архитектурата” в УАСГ не пести време и сили, за да реализира първия следдипломен проект в живота си – а именно да реставрира къщата на повече от 100 години в автентичен вид.

Арх. Румен Джагаров

"Къщата ми все още е в процес на възстановяване, но концепцията е да мога да използвам максимално много строителни занаяти и техники, както и естествени материали и по този начин да я съхраня  такава, каквато е била в първоначалния й вид – пояснява младият архитект в интервю за програма "Христо Ботев" на БНР, и продължава: – Всъщност, за да си достигна "стандарта на обитаване” – както ние, архитектите го наричаме, т.е. за да е удобна тази къща и през XXI век, разчитам най-вече на чисто планова организация и използване на съвременни материали в по-малка степен - в по-специфични помещения, каквато е банята например. Защото едно време не е имало баня и никакви мокри помещения, а сега те са необходимост и трябва да се появят и душове, тоалетни и перални в къщата. Използвам естествени строителни материали, но там, където се налага – що се касае до ток, вода и огън, използвам съвременните възможности, защото все пак се старая да осигуря и сигурност, за да няма непредвидени инциденти. Колкото и големи трудности да съм имал в процеса на строителството или през дългите зими, когато хората в селото значително намаляват, аз никога не съм имал тази идея да захвърля всичко и да си събера багажа, за да се върна в големия град. Когато се прибирам в София, първите няколко дни си почивам от този селски живот, защото той е доста натоварен с физически дейности, не само на умствена."


Връщането към селото е като сбъдната мечта за младия архитект от София. С това той доказва, че селският живот в нашето съвремие е възможен и при това носи усещането за удовлетворение и пълноценност в представите на един млад човек. "В същото време го усещам и като един вид протест, тъй като човек трябва да направи много голяма саможертва, за да отиде да живее на село" – казва още Румен Джагаров:

"Трябва да протестираме срещу демографската криза и това обезлюдяване, особено на всичките крайгранични села в България. Ново село е много голямо село и ако човек се озове в неговия център, той ще се почувства все едно е в едно малко градче. Там всичко е подредено, имаме павирани улици, часовникова кула, община, поща и всякакви административни и обществени сгради. Когато почувствам, че имам нужда да се разходя и да си отдъхна малко, много лесно мога да стигна до полето, а в същото време ако имам някаква работа, бързо стигам и до центъра –  на 3-4 минути е от моя дом.

Бъдещето, в което като всеки млад човек се опитва да надникне и Румен Джагаров, е по-спокойно, по-близко до природата, но в същото време в селото човек да може да има всички удобства, които предлага съвременната градска среда – от гледна точка на административни и обществени услуги. "Същевременно човек може да си откъсне от плодовете от градината, които е засадил със собствен труд" – разсъждава по темата за селския живот в XXI в. архитект Румен Джагаров.

Съставил: Гергана Манчева / по интервю на Светла Тодорова, БНР-"Хр.Ботев"/

Снимки: личен архив, Радио Видин

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59