Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и САЩ ще обменят автоматично данъчна информация

Снимка: minfin.bg

България и САЩ вече имат споразумение за регламентиране на автоматичния обмен на данъчна информация. Документът беше подписан от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и посланика на САЩ в България Кенет Мертен. 

"Административното сътрудничество е ефективен инструмент за противодействие на избягването на данъци. Това споразумение е дългоочаквано и от представителите на бизнеса, като ще доведе до намаляване на административната тежест", заяви Людмила Петкова.

Благодарение на споразумението нашата страна ще получава информация за приходите, дейностите, активите и данъците на големите американски мултинационални групи, които извършват дейност в България. Ще отпадне задължението на местните дъщерни дружества на тези групи да подават отчети по държави съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, тъй като тази информация ще се обменя на реципрочна основа между двете държави.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България все още не покрива критериите за еврозоната

България отговаря на 3 от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените и инфлацията, се посочва в доклад на Еврокомисията, предава БТА. България засега не отговаря на изискванията..

публикувано на 26.06.24 в 13:58

България е търсен износител на риба и рибни продукти

През годините България се e превърнала в търсен износител на риба и рибни продукти, както и на деликатесни продукти от черен хайвер. Това стана ясно при посещението на заместник-министъра на земеделието и храните Деян Стратев в производствените бази на..

публикувано на 22.06.24 в 14:29

Липсата на персонал е основно предизвикателство пред хотелиерите

До края на годината не се очаква повишение на цените в хотелиерството, а в обектите, които предвиждат увеличение, то ще бъде не повече от 10%. Хотелиерите обаче не  очакват подобрение на бизнес средата. Това сочат данните от традиционно национално допитване..

публикувано на 22.06.24 в 10:54