Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Запрянов:

Не се налага да поставяме ограничения на Украйна как да използва изпратените й БТР-и и патрони

Атанас Запрянов
Снимка: БГНЕС

БТР-ите и патроните, които сме изпратили на Украйна, се използват за вътрешна отбрана и затова няма смисъл да налагаме ограничения. Така служебният министър на отбраната Атанас Запрянов коментира пред бТВ темата дали полученото от Киев въоръжение може да се използва за удари по военни цели на територията на Русия.

България се придържа към устава на Организацията на обединените нации по отношение на помощта за Украйна, още повече че всичко, което сме изпратили като пакети, има изключително отбранителен характер”, заяви министърът.

Според устава на ООН Украйна като жертва на агресия може както да получава, така и да си служи с дадената й помощ по начин, по който намери за добре, т.е. използването на предоставени системи за поразяване на военни цели на територията на Русия от украинска страна не е нарушение на международното право, поясни Атанас Запрянов.

Президентът: Политиците, които искат ескалация, да декларират, че ако се наложи, ще воюват за България

Военният министър изтъкна, че не споделя мнението на президента Румен Радев, според когото всички страни членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в конфликта между Москва и Киев. Той каза още, че темата за евентуалното изпращане на български военни в Украйна никога не е била обсъждана от настоящото или предишното правителство, както и че подобно решение е в правомощията на българския парламент.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18

Президентът Румен Радев гостува в Черна гора

Държавният глава Румен Радев от неделя е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. На 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от домакините в..

публикувано на 16.06.24 в 11:26