Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лицата на балканския фолклор представят фотоизложба в Кърджали

Снимка: Арт галерия Кръг

На 3 юни от 18.00 ч. в Арт галерия "Кръг" в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра – лицата на балканския фолклор" на журналиста и историк Георги Кулов. Експозицията е вдъхновена от многообразието на традиционни балкански носии на участниците в Международния фолклорен фестивал в Община Струмица (Република Северна Македония) и дообогатена с фотоси от фолклорни фестивали в Кърджали. 

"Носиите придават неимоверна красота на лицата на балканците. Те одухотворят идеята за добросъседство, а то тържествува по фолклорните събори, когато всички се чувстват като братя", казва Кулов. Той отбелязва, че често сравняват Балканите с шарена черга от етноси. ""Чергата" е наистина шарена, и в това ще се уверите, щом тръгнете по следата на балканските носии – от популярните в цяла България женски носии от бяла памучна риза и сукман, с типичните за всеки регион бродерии и орнаменти, през кенарените ризи с дантели и виненочервените забрадки с красиви нанизи от пендари, пиринските саи, женските прически с много плитки и шапката с метален тепелик, егейската, неврокопската, дебърската или прилепската македонска носия, турския костюм за къна и пр.", споделя Кулов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58

За първи път след 1985 г. се променя посоката на демографските данни

За първи път от 38 години населението на България почти е спряло да намалява. За 2023 г. намалението е с едва 0,3%, или само 2229 души. Това показват данни на правителството от отчета за изпълнение на стратегията за демографско развитие през..

публикувано на 27.09.24 в 11:15

38% от пълнолетните в страната са готови да отидат да гласуват на 27 октомври

Ако изборите са днес, 7 са сигурните участници в следващия парламент. Това показва социологическо проучване на "Тренд", по поръчка на "24 часа" . ГЕРБ-СДС е начело с 24,8%  поддръжка. Второто място си оспорват "Възраждане" и "Продължаваме..

публикувано на 27.09.24 в 10:20