Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има интерес към българската литература в Северна Македония

В Куманово писатели от Балканите обсъдиха ролята на ИИ в литературата

Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска
Снимка: издателство „Персей"

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България пък са издавани всички водещи македонски автори", констатират от българското издателство "Персей", което бе сред организаторите на международна среща на писатели от Балканите, посветена на ролята на изкуствения интелект в литературата.

Сашо Тодоровски, Йорданка Белева и Пламен Тотев с Илияна Атанасова и Миряна Симонян от Българския културен център в Скопие

В Международния фестивал на прозата в Куманово, Северна Македония, участваха българските автори Йорданка Белева и Петър Денчев, както и издателят Пламен Тотев, който миналата година получи голямата македонска литературна награда "Рациново признание". Сред останалите автори в събитието бяха Боян Кривокапич – номиниран от Сърбия за Европейската награда за литература 2024, писатели от Северна Македония като Фросина Пармаковска, Владимир Янковски и Живко Гроздановски - председател на Дружеството на македонските писатели, Душко Кръстевски, Арлинд Фаризи и др. Създател на фестивала е Сашо Тодоровски.

Димитър Христов, Катя Лазарова, Маринела Петреска, Пламен Тотев и Светлана Николова

Изкуственият интелект (ИИ) е бил сред основните теми, обсъждани по време на фестивала. Участниците в дискусията са се обединили около мнението, че в създаваните от ИИ текстове липсва емоция и оригиналност, но той се развива изключително бързо и в съвсем скоро време действително може да се превърне в заплаха за авторите, както в момента силно застрашава труда на преводачите, особено тези, боравещи с английски.  В рамките на фестивала се е провела литературна работилница за деца и за творческо писане.

Засилва се българското литературно присъствие в РСМакедония, казват от българското издателство "Персей" и припомнят, че активно работещото от години в Битоля Сдружение за македонско-българско приятелство, ръководено от Маринела Петреска, е създало българско училище, има собствена база и библиотека, а българският флаг се развява наравно с македонския и европейския над централната пешеходна улица в града. През май, пред изцяло македонска публика, Сдружението е представило трима български автори – Димитър Христов, Пламен Тотев и Светлана Николова, заедно с местния белетрист и театрал Сашо Огненовски, а събитието е било почетено и от генералния консул на България Николай Димитров. Тримата български автори пък са гостували на събитие в Българския културен център в Скопие, който успешно си партнира с културните организации в РСМакедония.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29