Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войните в Украйна, Близкия Изток и проблемите в Западните Балкани са заплахи за сигурността

Снимка: mod.bg

Продължава тенденцията към промяна на световния ред, незачитане намеждународното право и предпочитание към налагане на военната сила като механизъм за постигане на политически цели. Това се посочва в доклада за 2023 г. на Служба "Военно разузнаване".

"Тези дестабилизиращи фактори възникнаха главно вследствие на действията на Русия, както и на други авторитарни държави" – пише още в документа. Констатира се, че целта на Кремъл да възстанови влиянието си в постсъветското пространство и употребата на военна сила създават дългосрочни предпоставки за милитаризиране на международните отношения.

В регионален аспект войната на Русия срещу Украйна се характеризира с две основни тенденции – увеличаване на териториалните претенции на Кремъл и стремежът му към постепенно ескалиране на въоръжения конфликт. Шансовете за постигане на дълготраен мир чрез дипломация намаляваха, посочва Службата. Според доклада ескалиращата ядрена реторика на Москва, заедно с операциите ѝ по дискредитиране на режима за контрол на въоръженията, увеличават рисковете от ядрен конфликт и/или техногенна катастрофа с ядрени мощности.

"Независимо от сериозните усилия и ангажимента на международната общност напрежението в Западните Балкани остава високо. Не изключваме опити за постигане на външнополитически цели с използване на военна сила и/или прекрояване на границите във формално съответствие с международното право. Индикатор за това е нарастващият военен потенциал на определени държави. Основни дестабилизиращи фактори остават липсата на напредък в диалога и отношенията между Сърбия и Косово и деструктивните сепаратистки действия на босненските сърби", пише в документа.


"Миграционните потоци към Европа, включително през България, се запазиха като траен проблем с негативно въздействие върху средата на сигурност. Заради конфликта в Близкия Изток нараства миграционният натиск към Европа по балканските и средиземноморски маршрути и се разширяват и възможностите за експлоатирането на миграционните процеси в насочени срещу ЕС хибридни операции“, смятат в Служба "Военно разузнаване", цитирани от БТА. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стана традиция българите зад граница да гласуват за изразителите на протестните настроения

Политическата криза в България роди изненадата на предсрочните парламентарни избори – шести за по-малко от три години. От шестпартиен парламентът ни нараства с една политическа сила, като 13 депутати ще има непознатата доскоро политическа партия..

публикувано на 11.06.24 в 18:35

При обработени 100% от изборните протоколи, 7 партии влизат в новия парламент

"ГЕРБ-СДС" категорично е първа политическа сила на вота за национален парламент, проведен на 9 юни при преброени 100% от секционните избирателни протоколи, обяви Централната избирателна комисия. Резултатите са следните: С "Не..

публикувано на 11.06.24 в 08:47

При обработени над 93.53% от изборните протоколи 7 партии влизат в новия парламент (обновена)

"ГЕРБ-СДС" е първа политическа сила на вота за национален парламент при преброени 93.53% от секционните избирателни протоколи, обяви Централната избирателна комисия. Резултатите към 16:00 ч. на 10 юни са: ГЕРБ-СДС – 24.63%; ДПС –..

обновено на 10.06.24 в 16:44