Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войните в Украйна, Близкия Изток и проблемите в Западните Балкани са заплахи за сигурността

Снимка: mod.bg

Продължава тенденцията към промяна на световния ред, незачитане намеждународното право и предпочитание към налагане на военната сила като механизъм за постигане на политически цели. Това се посочва в доклада за 2023 г. на Служба "Военно разузнаване".

"Тези дестабилизиращи фактори възникнаха главно вследствие на действията на Русия, както и на други авторитарни държави" – пише още в документа. Констатира се, че целта на Кремъл да възстанови влиянието си в постсъветското пространство и употребата на военна сила създават дългосрочни предпоставки за милитаризиране на международните отношения.

В регионален аспект войната на Русия срещу Украйна се характеризира с две основни тенденции – увеличаване на териториалните претенции на Кремъл и стремежът му към постепенно ескалиране на въоръжения конфликт. Шансовете за постигане на дълготраен мир чрез дипломация намаляваха, посочва Службата. Според доклада ескалиращата ядрена реторика на Москва, заедно с операциите ѝ по дискредитиране на режима за контрол на въоръженията, увеличават рисковете от ядрен конфликт и/или техногенна катастрофа с ядрени мощности.

"Независимо от сериозните усилия и ангажимента на международната общност напрежението в Западните Балкани остава високо. Не изключваме опити за постигане на външнополитически цели с използване на военна сила и/или прекрояване на границите във формално съответствие с международното право. Индикатор за това е нарастващият военен потенциал на определени държави. Основни дестабилизиращи фактори остават липсата на напредък в диалога и отношенията между Сърбия и Косово и деструктивните сепаратистки действия на босненските сърби", пише в документа.


"Миграционните потоци към Европа, включително през България, се запазиха като траен проблем с негативно въздействие върху средата на сигурност. Заради конфликта в Близкия Изток нараства миграционният натиск към Европа по балканските и средиземноморски маршрути и се разширяват и възможностите за експлоатирането на миграционните процеси в насочени срещу ЕС хибридни операции“, смятат в Служба "Военно разузнаване", цитирани от БТА. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

7 партии в новия парламент, 7 гледища за бъдещото управление

От разединението страда държавността. Българският избирател иска промени, а задача на политиците е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано. Живеем в изключително динамично време, живеем във време разделно. С това послание най-възрастният..

обновено на 19.06.24 в 12:14
Проф. Огнян Герджиков

Проф. Огнян Герджиков: Назряло е времето за промяна в избирателната система и поява на нов смислен политически проект

19 юни 2024 година е основополагаща дата за 50-ото Народно събрание на България. Президентът Румен Радев свика новоизбраните 240 народни представители на първото им заседание. С предсрочния парламентарен вот българите определиха в пленарна зала да..

публикувано на 19.06.24 в 06:15

Новоизбраното 50-то народно събрание започва работа

За 19 юни президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбрания парламент на България. То ще бъде открито в 09.00 ч. от д-р Силви Кирилов, депутат от "Има такъв народ" (ИТН), който е най-възрастният народен представител в 50-ото Народно..

публикувано на 19.06.24 в 05:30