Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войните в Украйна, Близкия Изток и проблемите в Западните Балкани са заплахи за сигурността

Снимка: mod.bg

Продължава тенденцията към промяна на световния ред, незачитане намеждународното право и предпочитание към налагане на военната сила като механизъм за постигане на политически цели. Това се посочва в доклада за 2023 г. на Служба "Военно разузнаване".

"Тези дестабилизиращи фактори възникнаха главно вследствие на действията на Русия, както и на други авторитарни държави" – пише още в документа. Констатира се, че целта на Кремъл да възстанови влиянието си в постсъветското пространство и употребата на военна сила създават дългосрочни предпоставки за милитаризиране на международните отношения.

В регионален аспект войната на Русия срещу Украйна се характеризира с две основни тенденции – увеличаване на териториалните претенции на Кремъл и стремежът му към постепенно ескалиране на въоръжения конфликт. Шансовете за постигане на дълготраен мир чрез дипломация намаляваха, посочва Службата. Според доклада ескалиращата ядрена реторика на Москва, заедно с операциите ѝ по дискредитиране на режима за контрол на въоръженията, увеличават рисковете от ядрен конфликт и/или техногенна катастрофа с ядрени мощности.

"Независимо от сериозните усилия и ангажимента на международната общност напрежението в Западните Балкани остава високо. Не изключваме опити за постигане на външнополитически цели с използване на военна сила и/или прекрояване на границите във формално съответствие с международното право. Индикатор за това е нарастващият военен потенциал на определени държави. Основни дестабилизиращи фактори остават липсата на напредък в диалога и отношенията между Сърбия и Косово и деструктивните сепаратистки действия на босненските сърби", пише в документа.


"Миграционните потоци към Европа, включително през България, се запазиха като траен проблем с негативно въздействие върху средата на сигурност. Заради конфликта в Близкия Изток нараства миграционният натиск към Европа по балканските и средиземноморски маршрути и се разширяват и възможностите за експлоатирането на миграционните процеси в насочени срещу ЕС хибридни операции“, смятат в Служба "Военно разузнаване", цитирани от БТА. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възраждане: Ако няма кабинет на ГЕРБ, вариантите са кабинет с мандат на "Възраждане" или избори

Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане". Според него, ако не се случи..

публикувано на 23.06.24 в 11:29

България ще бъде представена и от президент, и от премиер на срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, съобщават от правителствения пресцентър. Днес изтича срокът за регистрация за срещата на върха на НАТО, която ще се..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

България все още няма позиция за срещата на НАТО

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази разочарование, че все още страната ни няма позиция, с която да се яви на срещата на върха на НАТО, предаде репортерът на БНР Даниел Инков. По думите на Борисов, Европейската комисия е излезла с доклад как..

публикувано на 21.06.24 в 11:33