Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор

Снимка: government.bg

В София бяха подписани два основни договора за изграждане на части от Вертикалния газов коридор, с което на практика стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния.

След завършването на проекта българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя допълнителни количества втечнен природен газ от надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други.

Проектът е съвместен между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова и цели повишаване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север. Очаква се коридорът да бъде завършен в края на 2025 г.

В края на тази година се очаква спирането на преноса на руски газ през Украйна.


Сред присъстващите на подписването бяха премиерът Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, заместник-посланичката на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук, и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и заместик-посланикът на Словакия Даниел Орсаг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Младите българи търсят работа със заплата над 4300 лв. чисто

45% от младите хора в България предпочитат да работят за български работодател, показва национално представително проучване, проведено през май, на агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You (платформа, целяща да осигури..

публикувано на 13.06.24 в 16:46

Над 6 млн. тона реколта от пшеница очакваме през 2024 г., изнасяме за над 30 държави

Днес в землището на с. Златитрап, област Пловдив, беше даден старт на жътвената кампания в рамките на инициативата "Хляб на мира", обединяваща 12 държави от Централна и Източна Европа. На церемонията министърът на земеделието Георги Тахов..

публикувано на 11.06.24 в 15:30

Държавата пое дълг от още 200 млн. евро

Докато в България и Европа брояха бюлетините след парламентарните избор, Министерството на финансите продаде на 10 юни държавен дълг за 400 млн. лв. или почти 200 млн. евро. Обявено бе, че ще се емитират книжа за 200 млн. лв., но в крайна сметка бяха..

публикувано на 11.06.24 в 10:18