Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор

Снимка: government.bg

В София бяха подписани два основни договора за изграждане на части от Вертикалния газов коридор, с което на практика стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния.

След завършването на проекта българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя допълнителни количества втечнен природен газ от надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други.

Проектът е съвместен между България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова и цели повишаване на сигурността и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север. Очаква се коридорът да бъде завършен в края на 2025 г.

В края на тази година се очаква спирането на преноса на руски газ през Украйна.


Сред присъстващите на подписването бяха премиерът Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, заместник-посланичката на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук, и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и заместик-посланикът на Словакия Даниел Орсаг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бизнесът обсъжда възможностите за внос на работници от чужбина

Представители на бизнеса се събират днес на среща, организирана от Българската търговско-промишлена палата, на която ще бъдат предложени решения за внос на работници от чужбина. Ще бъде споделен опит в процеса на подбор и наемане на такъв..

публикувано на 11.06.24 в 08:05
Методи Методиев

България може да поиска извънреден доклад за присъединяване към еврозоната

До средата на 2025 г. България ще е готова за еврозоната, прогнозира служебният зам.-министър на финансите Методи Методиев, пред финансовия форум в София "Шумът на парите". По думите му, към края на 2024 г. критерият за инфлация – единственият,..

публикувано на 04.06.24 в 17:12

България и САЩ ще обменят автоматично данъчна информация

България и САЩ вече имат споразумение за регламентиране на автоматичния обмен на данъчна информация. Документът беше подписан от вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и посланика на САЩ в България Кенет Мертен...

публикувано на 31.05.24 в 16:31