Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Снимка: nationaltheatre.bg

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе играна в рамките на фестивалната програма "Шоукейс", където Топ го е гледал.

Културен форум Европа връчва награда за културни постижения повече от 30 години. Предложението на Дитер Топ е тя да бъде присъдена на режисьора Галин Стоев, авторката на пиесата Саша Денисова и на представлението. Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна.


Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Реално делото се случва в главата на украинско дете, явяващо се като главен обвинител. 

Според немския журналист спектакълът е поразителен и показва как да гледаме на диктаторите. Дитер Топ прави аналогия между него и "Великият диктатор" и припомня, че Чарли Чаплин е изповядвал схващането, че трябва да накараме хората да се смеят на диктаторите. Той смята, че точно това постигат украинската авторка и най-вече българският режисьор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10
Арлинд Фаризи, Биляна Цървенковска, Пламен Тотев, Владимир Янковски и Ана Йовковска

Има интерес към българската литература в Северна Македония

"На фона на сложните политически взаимоотношения между България и Северна Македония прави впечатление, че културата и литературата са крачки напред. Сред най-четените писатели в югозападната ни съседка са Георги Господинов и Алек Попов, в България..

публикувано на 03.06.24 в 12:23