Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Снимка: nationaltheatre.bg

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе играна в рамките на фестивалната програма "Шоукейс", където Топ го е гледал.

Културен форум Европа връчва награда за културни постижения повече от 30 години. Предложението на Дитер Топ е тя да бъде присъдена на режисьора Галин Стоев, авторката на пиесата Саша Денисова и на представлението. Гротескната и зловеща фантасмагория е базирана на реални събития и хора, свързани с настоящата война в Украйна.


Сюжетът представя въображаема версия на процес срещу руския лидер Владимир Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Реално делото се случва в главата на украинско дете, явяващо се като главен обвинител. 

Според немския журналист спектакълът е поразителен и показва как да гледаме на диктаторите. Дитер Топ прави аналогия между него и "Великият диктатор" и припомня, че Чарли Чаплин е изповядвал схващането, че трябва да накараме хората да се смеят на диктаторите. Той смята, че точно това постигат украинската авторка и най-вече българският режисьор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музика и изкуства си дават среща под звездите в Троянския Балкан

За шеста поредна година с. Дебнево в Троянския Балкан е домакин на международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the river . Събитието, което събира множество "звездни" чуждестранни и родни музиканти ще се проведе в дните от 31 юли до..

публикувано на 31.07.24 в 07:10

Народният театър "Иван Вазов" с реверанс към публиката за своята 120-годишнина

Народният театър "Иван Вазов" ще зарадва 120 почитатели на театралното изкуство с безплатен билет за някоя от постановките от новия си сезон през есента. Поводът е 120-годишнината от неговото основаване през 1904 година. Късметлиите ще имат..

публикувано на 28.07.24 в 09:10

Летен кинофестивал в Банско представя екстремни кадри за любителите на приключения

За поредна година жителите и гостите на Банско ще се пренесат в света на планинарското, екстремно и приключенско кино, предаде БТА. Тазгодишното издание на "Лятна филмомания под звездите" е в три вечери – от 25 до 27 юли, на централния площад в града,..

публикувано на 25.07.24 в 18:24