Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Режисьорът Борис Славчев от Рим: Много българи не осъзнават, че сме част от европейския процес

Снимка: личен архив

В Рим изборният ден е започнал спокойно и без опашки, уверява ни живеещият от години в Италия български режисьор Борис Славчев, който вече упражни правото си на глас. Сънародниците ни на Ботуша гласуват за национални и европейски избори в 24 населени места, където са разкрити 27 изборни секции. Най-много секции има в Милано – общо 3, като в две от тях гласуването става и с машини. В италианiката столица гражданското си право българите могат да упражнят в две избирателни секции:

"Засега върви нормално, няма проблеми! Секциите в Рим са както винаги две, и двете са в посолството и са разположени в съседни зали. Така че хората, които живеят в града и околията, могат да изберат в коя от двете на гласуват. Откакто живея в Рим, вече 6 години, съм гласувал на абсолютно всички избори. Нищо не коства! Доста бързо става, организацията е добра,  рядко има опашки, с изключение на изборите по време на пандемията с ковид."

Борис Славчев прави съпоставка между изборната активност в България и в Италия. "Тук хората се оплакват, че тя много е паднала. Преди години към 80% от италианците са гласували на националните избори, но напоследък активността им намаля до 60% . А какво да кажем за България, където тя е още по-ниска!".

"Има разбира се умора, има обезверяване на хората, – казва Борис Славчев. –  Не може на всеки 6 месеца да ходят да гласуват, да идват нови министри, ново правителство, а държавата през това време да е блокирана! Да не говорим за скандалите в предизборните кампании. Тук, в Италия, по същия начин, когато дойдох да живея през 2018 г., имаше  избори. Тогава на двете водещи партии, едната крайно дясна, другата- крайно лява, им отне около месец и половина, за да направят коалиция и правителство. И това правителство продължи около 2 години. Но когато то падна след един скандал, те не се втурнаха да правят нови избори, а точно обратното. В рамките на същия парламент, вътре помежду си, депутатите съумяха да конструират ново правителство със същите хора!"

В България обаче сме свидетели на верижна реакция от предсрочни избори, на буксуващ парламент и оставки на правителства. А всеки предсрочен избор, според Борис Славчев, е свързан с гигантски разход за държавата, като резултатите не водят до очакваната промяна. Защото за 6 месеца не може да се изгради нова партия или да се появи нов лидер, който да преобърне резултатите, твърди Славчев и добавя, че българите би трябвало да се интересуват повече и от европейските избори, от това какви хора ни представят в ЕПи защитават ли националните ни интереси:

"Защото вътре се създават и гласуват законите и политиките на Европа. Но много пъти в България  хората казват "Те от ЕС ни казаха това, наложиха ни онова!".  Един вид все едно ЕС е нещо извън нас и той идва и казва примерно "От днес в заведенията няма да се пуши" и ни го налага със сила. Но всъщност Българя, през всичките тези години си има представители, които са част от този ЕП и участват в създаването на тези закони. Това не е нещо, което идва отвън. Ние, българите, сме част от този процес. Това обаче не се осъзнава много у нас", казва сънародникът ни от Рим.

В момента не само България, не само Европа, а почти целият развит свят се намира в трудна ситуация, смята режисьорьт и пояснява:

"Ние ходим по тънък лед. Има горещи точки в Украйна и в Близкия Изток. Много зависи от хората, които ще застанат начело на държавите, в т.ч. и от ЕС, който е голям фактор в световната политика – как те ще се справят с тези кризи, каква политика ще упражнят и до какви резултати ще доведат преговорите им. Затова е толкова важен този вот. На мен лично би ми се искало да имаме по-силно заявено присъствие в европейските структури", казва в заключение Борис Славчев.

Вижте още:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05