Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Иван Цанков, Аржентина: Изборите ни са като в оня виц за гаргата и сиренцето

Буенос Айрес
Снимка: pixabay

Иван Цанков e наш сънародник, който от над 20 години живее в Аржентина и е секретар на гражданската асоциация "Българите в Аржентина". Двамата със съпругата му Аксиния поддържат уебсайта "Los bulgaros - Българите в Аржентина", интернет телевизия със същото име и интернет радио "Моята България", чрез които разказват за страната ни на испански език. Въпреки че отдавна живеят зад граница, живо се интересуват от случващото се в България и постоянно следят новините от родината. На тези избори за национален парламент, въпреки желанието си, те няма да могат да гласуват. Причината – на 9 юни гласа си могат да дадат наши сънародници в 60 държави по света, но нито една от четирите латиноамерикански страни с български посолства не фигурира в списъка с изборни секции, включително Аржентина.

Българската общност във втората по големина държава в Южна Америка е голяма, но това са основно аржентинци с български корени. Въпреки това, както сподели пред Радио България Иван Цанков, имало е време, когато и там се е гласувало:

"Винаги досега е имало избори преди тази кампания (изборна спирала – бел. ред.), която започна с по няколко пъти гласуване в тези последните 6 години, и винаги сме се събирали за изборите".

Иван Цанков
Според сънародника ни, посолството в Буенос Айрес не прави нищо, за да популяризира това, което става в България и за изборите няма абсолютно никаква информация на неговата страница.

"Както е известно, според изискванията на комисията, трябва да има не по-малко от 40 човека (избиратели). Обаче има възможност, дори да са по-малко, със специално писмо на посланика да се уреди провеждането на избори. Това обаче не се прави", подчертава Иван Цанков.

Що се касае до представянето на участниците в предизборната кампания и това, дали те са дали знак, че ще положат максимални усилия, за да сложат край на изборната спирала, нашият сънародник е категоричен:

"По мои наблюдения не се вижда нищо такова. И при тези избори се забелязва същото, каквото в предишните няколко вота. Моето виждане е, че най-вероятно ще има през есента нови избори, защото всичко се повтаря. Участниците са същите, посланията също се повтарят."

По думите му, липсата на нови участници и смислени послания, за съжаление, води до апатия на хората:

"Става нещо като в оня виц за гаргата, която стояла на един клон със сиренце в клюна. Отдолу минала лисицата и попитала гаргата: "Ще гласуваш ли на тези избори?". Гаргата казала: "Не!". Сиренцето паднало, лисицата го грабнала и избягала, а гаргата продължила да седи на клона, мислейки: "Добре де, ако бях казала "Да", щеше да е пак същото. И много хора си мислят по този начин: "Какво от това, дали ще отида да гласувам или няма да отида, като всеки път е едно и също"."

Тази ситуация, смята Иван Цанков, може да доведе до по-широко представяне на популисткия вот. Въпреки разочарованието от серията избори, в които страната ни влиза през няколко месеца в последните две години, той се надява, все пак след този вот да бъде съставено правителство, което да изведе България в едно рационално русло на управление, без дрязги между политическите сили. Защото това е, което очакват хората – стабилност и предвидимост.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Корицата на книгата е дело на Антонио Петиков

В Сао Пауло представят книга по повод 100 години от имиграцията на бесарабските българи в Бразилия

Книгата "Миграцията на бесарабските българи и гагаузи" ще бъде представена днес от 15.00 ч. местно време в книжарница "Мартинс Фонтес" в Сао Пауло. Организатор на събитието е Културната асоциация на българите в Бразилия. Издаването и представянето на..

публикувано на 28.07.24 в 06:15

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40