Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от Марцианопол. Повод за инициативата е навършването на 38 години от откриването на културния институт.


Музеят в Девня е построен по проект на архитект Камен Горанов върху останките на голяма късноримска сграда с мозайки. В древността сградата е заемала площта на цял квартал. Вътрешният двор е настлан с каменни плочи, със зидан кладенец по средата и заобиколен от три страни с покрита галерия с варовикова колонада. Там са били разположени 21 жилищни, стопански и складови помещения с обща площ от 1 402 кв. метра.


В музея в Девня могат да се видят едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство, открити в България. Най-впечатляващата сред тях е мозайка, която представя щита на богиня Атина Палада с отрязаната глава на Горгона Медуза.


Вижте още:

Снимки: devnyamuseum.com, БТА, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15