Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национално изложение на породата овце Ил дьо Франс се проведе в Сливен

Снимка: iledefrance-bg.com

Национално изложение на породата овце Ил дьо Франс се проведе на 14 и 15 юни в Сливен. Събитието беше открито от заместник-министъра на земеделието Деян Стратев, който напомни, че породата Ил дьо Франс е една от двете специализирани месодайни породи в България и една от най-рано интродуцираните породи в страната с над половинвековна история. По време на животновъдното изложение бяха представени най-добрите екземпляри от породата от различни категории.
Първият внос на породата е реализиран през 1968 г. – 94 овце и 21 коча са настанени в стопанствата в Стара Загора и Разлог. Целта е била предимно експериментална – за установяване на аклиматизационните и продуктивни особености на породата и използването ѝ за крос с развъжданите у нас породи, информират на сайта си от Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България. Породата се аклиматизира добре в Старозагорския регион. Днес животните от тази порода у нас са приблизително 8000.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Държавата пое дълг от още 200 млн. евро

Докато в България и Европа брояха бюлетините след парламентарните избор, Министерството на финансите продаде на 10 юни държавен дълг за 400 млн. лв. или почти 200 млн. евро. Обявено бе, че ще се емитират книжа за 200 млн. лв., но в крайна сметка бяха..

публикувано на 11.06.24 в 10:18

Бизнесът обсъжда възможностите за внос на работници от чужбина

Представители на бизнеса се събират днес на среща, организирана от Българската търговско-промишлена палата, на която ще бъдат предложени решения за внос на работници от чужбина. Ще бъде споделен опит в процеса на подбор и наемане на такъв..

публикувано на 11.06.24 в 08:05

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор

В София бяха подписани два основни договора за изграждане на части от Вертикалния газов коридор, с което на практика стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния. След завършването на..

публикувано на 06.06.24 в 14:34