Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

6
Снимка: БТА

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар Дерменжи, предаде БТА. 
Сред гостите беше представителят на Външното министерство на България, бившият консул в Тараклия Ангел Маринков.


След полагането на цветя пред паметника, журналистът, краевед и родолюбец Димитър Боримечков разказа за живота, подвизите и смъртта на Олимпий Панов. Учениците от лицея „Олимпий Панов“ изнесоха рецитал с патриотични стихове.


В Тараклия на името на Панов са кръстени лицей и една от улиците. Всяка година се провежда Международен младежки турнир по свободна борба, посветен на паметта на Олимпий Панов. Миналата година Асоциацията на българите по света (АБС) купи къщата на майор Олимпий Панов в Тараклия. Предвидено е, че след реставрация тя ще бъде превърната в музей и културен център за българската общност в града.Олимпий Спиридонович Панов е български революционер и офицер, командващ артилерията по време на Сръбско-българската война през 1885 г., военен министър във временното правителство на Петко Каравелов след преврата срещу княз Александър Батенберг.

Вижте също:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Елена Ганева-Роблес

Българите в чужбина допринасят за по-различния мироглед в родината си

От 22 до 24 юли в София и Благоевград се провежда годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Организацията има повече от 250 членове - юридически и физически лица, развиващи просветна дейност в Европа, Азия,..

публикувано на 20.07.24 в 10:38

Българите от Цариброд искат отделен граничен пункт, за да стигат навреме на работа в София

Километрични опашки се образуват всекидневно през летния сезон на граничния пункт между Сърбия и България при ГКПП „Калотина“, което забавя преминаването на границата с часове. Освен неприятното и изтощително чакане за пътуващите от Западна Европа към..

публикувано на 14.07.24 в 19:58

Абитуриентите от българското училище в Одеса желят да продължат образованието си в България

Двадесет и осем абитуриенти от Българското неделно училище “Васил Априлов” в украинския град Одеса получиха удостоворенията си за завършен 11 клас и заявиха желанието си да учат в български университети, информира ни Българската телеграфна агенция...

публикувано на 13.07.24 в 10:16