Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език "Аз Буки Веди"

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз БукиВеди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.  в сградата на спортен клуб Кеселхаймв германския град Кобленц, където домакините от Българското училище "Буквар" посрещнаха гости и участници от Германия, Англия, Италия и Франция.

По традиция конкурсът и тази година се проведе в три кръга. В I-ви кръг децата четоха познат текст от читанката за първи или за втори клас, във II кръг те се пробваха на непознат текст – проза, а най-добре представилите се участници бяха допуснати до III кръг, където трябваше да четат допълнителни текстове в мерена реч.

Децата бяха много развълнувани, защото всяко от тях се бе подготвяло месеци наред за участието си в конкурса, твърдят организаторите и уточняват, че награди, подаръци и грамоти за "Пазител на буквите" са получили всички деца, които се представиха в конкурса, "защото те наистина са такива".

Статуетката за най-млад състезател в категория Първи клас получи Мелиса Иванова от гр. Озуестри и Шрюсбъри (Англия), а за 2. клас – Инес Фламент от парижкото неделно училище "Кирил и Методий".


Като "Властелин на буквите" бяха титуловани Михаела Рахнева – първокласничка в БУ "Васил Левски", гр. Лийдс (Англия) и второкласничката Ана Добрева от БНУ "КнязБорис I", град Ахен (Германия).

Най-големите награди – Цар или Царица на буквите – се връчват на победителите в надпреварата. Тази година имаше две царици, тъй като с уменията си по четене на български език победата заслужиха Габриела Хинкова(1.клас) от БНУ "Аз Буки Веди" в Кьолн, и Сияна Ломе (2.клас) отучилище "Кирил и Методий" в Париж.


Диана Попова, Генерален Консул на България във Франкфурт на Майн, под чийто патронаж се проведе Конкурсът, връчи още четири специални награди за отлично представянеуквознайко". Първокласниците, които ги заслужиха са Калоян Иванов от БУ "Св. св.Кирил и Методий" – гр. Регенсбург, Щраубинг  и Амира Зенелдин от училище"Ян Бибиян" в гр. Мюнстер.Титла "Буквознайко" от втори клас взеха Калина Андонова от българското школо в Хамбург и Рая Росен Колев от училище "Ян Бибиян" в гр. Мюнстер, Германия.

Росица Байрактарски и основателите на Конкурса от БНУ "Аз Буки Веди", Кьолн наградиха още четири деца с медали "Аз Буки Веди". Това са второкласниците Георги Георгиев от Есен и Йолина Божинова от Рим, както и първокласниците Даниел Петров от Ахен и Ирена Байчева от Дортмунд. Честито на всички деца и техните преподаватели!

Вече е ясно кои училища ще бъдат домакини на конкурса по четене на български език в следващите две години. Статуетката за домакинство – "Перото на знанието" – отпътува към Лондон и училище"Чучулига", на което конкурсът ще гостува през 2025 г. Жребий определи през 2026 г. състезанието по четене да се организира от училище "Кирил и Методий" в Париж.

Конкурсът по четене"Аз Буки Веди“ е родителска инициатива, възникнала и осъществена за първи път през учебната 2010/2011 г. в БНУ „Аз Буки Веди“ – гр. Кьолн.  В състезанието участват деца от български произход, които посещаватофициалните училища на територията на страните в Европа, и които допълнително посещават класно или индивидуално обучение по роден (български) език.

Осмото издание на международния конкурс по четене на български се проведе с финансовото съдействие на Министерството на образованието и науката в Република България и в партньорство с Изпълнителната агенция за българите в чужбина и издателство "Просвета". Медийни партньори са в."Аз-буки", БТА, БНР, радио "Татковина".

Снимки: Facebook /VIII Международен конкурс по четене на български език "Аз Буки Веди", Деяна Желева, БУ „Буквар“, Кобленц

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30
Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20