Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Науката и университетите в българските медии" - заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

20-ото издание на медийния форум ще се проведе на 24 май 2025 година в София, съобщи директорът на БТА Кирил Вълчев

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил
Снимка: БТА

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата българска общност в Украйна. "Трябва да бъде разработена една действена стратегия за развитието и подкрепата на тази общност, включително и чрез медиите", добави той пред участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Третият дискусионен панел от форума се проведе в Измаил и бе на тема "Науката и университетите в българските медии".

"Нашият университет е благодарен и на българското правителство, и на българското общество за подкрепата, която дава на Украйна в толкова тежко за страната време. Ние ценим тази подкрепа", каза проф. д-р Ярослав Кичук. Благодарни сме за подкрепата от страна на българските медии, и конкретно на представителите на тези медии, които са тук и посещават нашите събития, добави той, цитиран от БТА.

проф. д-р Ярослав Кичук

В района на Измаил живеят много националности, една от които е българската етническа общност, наброяваща повече от 150 000 души. "Ако сметнем и роднините им, жителите стават още повече", каза проф. Кичук. Ръководеното от него учебно заведение чества 85 години от основаването си, а повече от 25 години съществува специалността "Българска филология", която подготвя специалисти за региона.

В днешните условия на руска инвазия тази специалност се подлага на големи изпитания и трябва да се полагат големи усилия да бъде съхранена и да се развива, обясни още ректорът на Измаилския държавен хуманитарен университет. В подкрепа на усилията специалността да бъде съхранена е и идеята за създаване на Институт по българистика.

"Ние сме благодарни за това, че идеята за действения консорциум се поддържа и полагаме много усилия той да бъде създаден и да работи редовно. Този консорциум ще сътрудничи с медиите и ние се обръщаме към нашите правителства да бъде подкрепена тази инициатива" - посочи проф. д-р Ярослав Кичук.

"Призовавам всички колеги от българските университети първо, да засилим връзките си с университетите в Украйна, това е наш дълг – каза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски'' (СУ), проф. д-р Георги Вълчев и продължи: – Второ, широко да отворим вратите си пред децата от Украйна, които имат желание да дойдат в България, за да получат качествено висше образование. И трето - да започнем много по-активен диалог с Министерството на образованието и науката (МОН), за да може този процес да бъде подпомаган чрез устойчиви политики."

проф. д-р Георги Вълчев

По думите му, подготовката, която предлагат българските университети ще помогне на младите хора от Украйна да допринесат за развитието на обществото и пътя му към присъединяване към ЕС. "В крайна сметка, войната ще свърши и Украйна трябва да започне да се развива, да просперира в следващите години, и това е нашият дълг‘‘, поясни проф. Вълчев. Той обясни, че напоследък е факт тенденция за омаловажаване на българското висше образование, която с помощта на медиите трябва да бъде обърната в противоположна посока.

"Много се радвам на тези срещи с българската общност в различните места, където сме били, и за техните представители, специално в Софийския университет. Те действително ни показват, че леко трябва да се отрезвим като общество", коментира ректорът на СУ. Той отбеляза, че е необходимо да се намерят най-адекватните мерки, чрез които да бъде променена средата в по-позитивна посока от гледна точка на развитието на младите – сложен, труден процес, по който българското висше образование работи интензивно: "Да намериш ключ към душите и съзнанието на младите хора означава да имаш визия за бъдещето", отбеляза проф. Вълчев.

Българските университети са добре познати в Украйна, отбеляза заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, която бе модератор на панела. По думите ѝ, българската делегация се е срещнала с хора от Украйна, чиито деца, братя, сестри учат в университети у нас, както и с ученици от Болградската гимназия „Георги С. Раковски“, които мечтаят да учат в български висши учебни заведения.

Евгения Друмева, зам.генерален директор на БТА  и генералният директор на БТА Кирил Вълчев

В интервю за БТА, Наталия Кара - зам.-директор на училището с над 160-годишна история в днешна Украйна поясни, че хората, които са работили и работят в Болградската гимназия "Г. С. Раковски" са "флагман на образованието, науката, културата и възпитанието. И така ще бъде!".

Наталия Кара, зам.директор на Болградскатагимназия

"В момента децата са около 500. Бяха малко повече, но за съжаление, със събитията в Украйна част от децата напуснаха. В момента учат някъде зад граница в цял свят. През тази учебна година, която вече приключи, бяхме на смесено обучение – дистанционно и присъствено. Изчакваме да приключи подготовката на новото ни бомбоубежище, което да използваме всички", разказа тя.
Съвременните млади хора не признават традиционните медии и не се информират по начина, по който ние сме се информирали. Това поколение се информира от социалните мрежи и иска да му е интересно – посочи по време на дискусиите в Измаилския държавен хуманитарен университет Александрина Христова, директор на дирекция „Международни новини“ в Нова броудкастинг груп“ ЕООД, България.

Александра Христова
"И журналистите, и ректорите имаме един и същ проблем - това, което се случва в момента в социалните мрежи, дезинформацията и отричането на науката", посочи Христова и обясни, че именно университетите са тези, които трябва да подготвят студентите практически за това, което ги очаква, не само теоретично: – Особено в медийните специалности. Там е наистина важно те да знаят как функционира една медия. Ние възлагаме много големи надежди на университетите, че ще ни дадат подготвени кадри."
Техническият университет във Варна е част от голямата университетска общност в България и активно се ангажира с всички съвременни подходи по отношение на взаимодействието между наука, университети, медии. Това каза ректорът на Техническия университет във Варна – проф. Драгомир Пламенов, в онлайн включване по време на дискусията.

проф. Драгомир Пламенов

"Ние предоставяме на своите студенти възможност също да развият своите медийни умения и да споделят важни новини и събития от университетския живот“, отбеляза той. Като пример посочи, че студентите поддържат и развиват студентската телевизия, има студентски клуб и мрежа от социални медии, които информират вътрешните и външните потребители за всичко значимо, което се случва във варненския ВУЗ. 
Амбиция да продължат и задълбочат контактите си с Украйна заяви акад. Христо Белоев, председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев“, който се включи  чрез интернет връзка в последния ден на 19-ата Световна среща на българските медии в гр. Измаил.

акад. Христо Белоев

"Ние работим с много институции от Украйна и имаме контакти с над 10 университета и научни институти там. Имаме един голям колектив, създаден с научните институти в сферата на механизацията на земеделието и новите технологии в него. Работим с академици от Националната академия за аграрни науки в Украйна. Благодарение на съвместните дейности, които имаме с тези институции, Русенският университет издава няколко книги – от една страна те са с научно съдържание, а от друга са полезни за студентите и тяхната подготовка в областта на инженерните технологии“, отбеляза акад. Христо Белоев, според когото Русенското висше училище има какво да покаже и да сподели с представителите на висшето образование в Украйна. Той коментира, че въпреки затрудненията в момента, предизвикани от войната и последиците от нея, ръководството на Русенския университет не е прекратило, а напротив – увеличили са се контактите с украинските партньори: "В момента работим върху една книга. Книгите издаваме в Българската академия на науките (БАН), което се оценява много добре от нашите партньори в Украйна, и занапред плановете ни са развити именно в тази посока“, посни акад. Белоев.

Смисълът на тези срещи е българските медии да помагат за съхраняването на българската общност – това е предпоставка българите да работят за България, където и да са по света,
а колкото се може повече от тях да се завръщат в страната ни, посочи в края на форума директорът на БТА Кирил Вълчев  Той съобщи новината, че 20-ото издание на Световната среща на българските медии през 2025 година ще се проведе в София, на специалната за всеки един българин дата - 24 май.



снимки: БТА

 
По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29