Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“
Снимка: Николай Василев

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film). Филмът е сниман в периода 1998 - 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен учител Ваклуш Толев. В лентата звучи музика на космическия кавалджия Теодосий Спасов.

За Ваклуш Толев режисьорът Николай Василев разказва следното: "Животът му е абсолютно сюжетно силен. На 21 години влиза политически затворник, след като е бил отзован от фронта като царски офицер. Престоява 12 години в лагерите на комунизма, като не е пропуснал и Белене". След амнистия излиза от затвора, но продължава да е следен от ДС. Тъй като е враг на народа, не може да продължи обучението си по право, но с перипетии завършва за година и половина богословие. 
Ваклуш Толев
"След това преподава в Пловдивския и Софийския университети, където чете лекции по история на религиите, езотерични школи и мистични учения. На 28-та си годишнина, докато е бил в затвора, той е преживял духовно пробуждане. Тоест не просто катарзис, какъвто изкуството може да предизвика, а събуждането на това, което казва той – Бога вътре в нас. Тоест всеки един от нас има свръх сила, която спи, и животът, който той е бил принуден да преживее, и обстоятелствата са го нагнетили, и са събудили именно тази свръх сила в него“, разказва Василев пред "бТВ радио" .
Целта на фестивала Remember the future е да открие и осигури повече видимост в цял свят на ново поколение талантливи режисьори, поясни пред БТА режисьорът.
„Ваклуш“ вече е селектиран за участие в 24 фестивала за документално кино в целия свят. Досега има 10 награди, четири от които пристигат от Индия. Отличен е със статуетки в Америка, Швеция и Франция. Switzerland Film Fest & Screenplay Competition му връчи приз за най-добър сценарий, съобщава БТА.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Велико Търново дефилират участниците в Международния фолклорен фестивал

Близо 340 участници от държави от различни континенти ще излязат на сцената на Летния театър в парка "Марно поле" във Велико Търново, за да представят колорита на своите традиции. Началото е днес, 20 юли, когато по главната улица ще премине традиционното..

публикувано на 20.07.24 в 06:10

Мариус Куркински открива фестивала "София Моно"

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военна академия "Георги С. Раковски" между 17 и 25 юли в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за..

публикувано на 17.07.24 в 07:10

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05