Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“
Снимка: Николай Василев

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film). Филмът е сниман в периода 1998 - 2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен учител Ваклуш Толев. В лентата звучи музика на космическия кавалджия Теодосий Спасов.

За Ваклуш Толев режисьорът Николай Василев разказва следното: "Животът му е абсолютно сюжетно силен. На 21 години влиза политически затворник, след като е бил отзован от фронта като царски офицер. Престоява 12 години в лагерите на комунизма, като не е пропуснал и Белене". След амнистия излиза от затвора, но продължава да е следен от ДС. Тъй като е враг на народа, не може да продължи обучението си по право, но с перипетии завършва за година и половина богословие. 
Ваклуш Толев
"След това преподава в Пловдивския и Софийския университети, където чете лекции по история на религиите, езотерични школи и мистични учения. На 28-та си годишнина, докато е бил в затвора, той е преживял духовно пробуждане. Тоест не просто катарзис, какъвто изкуството може да предизвика, а събуждането на това, което казва той – Бога вътре в нас. Тоест всеки един от нас има свръх сила, която спи, и животът, който той е бил принуден да преживее, и обстоятелствата са го нагнетили, и са събудили именно тази свръх сила в него“, разказва Василев пред "бТВ радио" .
Целта на фестивала Remember the future е да открие и осигури повече видимост в цял свят на ново поколение талантливи режисьори, поясни пред БТА режисьорът.
„Ваклуш“ вече е селектиран за участие в 24 фестивала за документално кино в целия свят. Досега има 10 награди, четири от които пристигат от Индия. Отличен е със статуетки в Америка, Швеция и Франция. Switzerland Film Fest & Screenplay Competition му връчи приз за най-добър сценарий, съобщава БТА.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15