Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.
Снимка: FB / INSAIT.institute/

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети.

Конференцията, която тази седмица се провежда в американския град Сиатъл, е № 1 форум в света за компютърно зрение и едно от знаковите събития за изкуствен интелект. Традиционно на нея се публикуват някои от най-иновативните проекти в тази научна сфера, а приемането на материали за нея е изключително трудно и престижно.

В публикуваната програма на конференцията има общо 16 статии с участието на учени от INSAIT, което е съотносимо със статиите на най-добрите университети в света. Така например водещият университет Делфт (Нидерландия) има 2 публикации, Технион (Израел) – 6, Корнел (САЩ) – 12, а Kеймбридж – 13. Институтът на Софийския университет се доближава до броя публикации на двата водещи американски университета – Принстън, който има сходен брой – 17, и Харвард - 20, съобщи Министерството на образованието и науката.

Статиите от INSAIT включват 6 стратегически направления, като изкуствен интелект за разбиране на човешки движения, изкуствен интелект, който разбира видео, снимки и текст едновременно, автономно шофиране, генеративен изкуствен интелект, квантови изчисления за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и др.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19
Харманли, 18 юли 2024 г.

Борбата с огъня край Воден продължава, фермери подават ръка на свой колега

Остава в сила бедственото положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара, съобщиха от..

публикувано на 21.07.24 в 10:25

Варна е домакин на международно състезание с дронове

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще мерят сили край варненския квартал Аспарухово, съобщи БТА. Събитието DRON CUP VARNA FAI 2024 се провежда с подкрепата на Община Варна на 20 и 21 юли в зоната до игрищата на местния парк край Аспарухово...

публикувано на 20.07.24 в 17:15