Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев:

Политическата класа в Северна Македония се страхува да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" там

| обновено на 26.06.24 в 14:12
Румен Радев /архив/
Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев настоя за незабавни конкретни действия от българското правителство и европейските институции за спазването на европейските принципи за разширяване на Европейския съюз.

"Новото правителство в нашата съседка ясна показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" в Република Северна Македония" – посочи българският президент пред журналисти след участието си във форум за зелената трансформация. Той беше помолен за коментар на реториката на новото правителство в Северна Македония относно България и по-специално заявленията на премиера Християн Мицкоски, че Скопие ще поиска преговори с България за промяна в преговорната рамка.

В следобедните часове на 25 юни Министерството на външните работи (МВнР) на България публикува на официалната си страница позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на новото правителство на Северна Македония да отхвърли легитимното искане на част от собствените си граждани за гарантиране на права и свободи наравно с всички останали общности в страната, включително чрез тяхното включването в конституцията на съседната страна.


В позицията на МВнР се посочва, че България "настойчиво припомня, че Европейският консенсус, постигнат през лятото на 2022 г. между 27-те държави членки на ЕС и самата Северна Македония, ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на съседната държава. Също така, принципът на единодушие в процеса на разширяване на ЕС е установен в Договора на Европейския съюз и е залегнал в преговорните рамки на всички предишни и настоящи разширявания".

"Повдигането на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС", пише в позицията на външното ни министерство, където се припомня, че "в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори". По тази причина София определя като "неприемливо" заявеното намерение на Скопие да не се придържа към поетите международни ангажименти и подписани споразумения.  "Подобно отношение е несъвместимо с напредък по европейския път. То оставя сериозни притеснения, че в политиката си спрямо българите и България, настоящото правителство в Скопие рискува да се окаже в капана на догмите на една отминала епоха, отхвърлена от всички демократични общества", се казва още в съобщението, според което: "Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие, че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена".

Заявеното от премиера на югозападната ни съседка Християн Мицкоски искане за промяна в преговорната рамка за интеграция на републиката и условието за признаване на българите като държавотворен народ в тяхната конституция стана повод за специална декларация и от страна на една от партиите в българския парламент.

Тошко Йорданов


Поредното изявление срещу България, идващо от представител на властта в Република Северна Македония, отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни – посочи в декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов

"Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати. Премиерът на Република Северна Македония си позволява дори да притиска български и европейски депутати да подкрепят каузата му за т.нар. предоговаряне посредством членството им в общия европейски семейства. Премиерчето Мицкоски обяви, че българският диктат няма да мине, докато той е премиер. Сега ще перефразирам думите му - Мицкоски, докато продължаваш да говориш за български диктат и да не спазваш договорите т.нар. държава Северна Македония никога няма да влезеш в Европейския съюз", заяви Тошко Йорданов.

Рекцията от страна на македонския премиер на изявленията от българския президент и политици не закъсня. 

Християн Мицкоски /архив/

Християн Мицкоски заяви, че страната му "няма да коленичи пред България", предаде агенция БГНЕС и цитира думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ:

"Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа през 21. век имало политици като Радев. Готов съм да седна (да говоря) и с двамата. Пожелавам на Борисов да направи правителството, защото ние идваме от Европейската народна партия. Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време ограбваха народа с европейско знаме. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно, и с политици, които нямат намерение да си кривят гръбнака, нямат намерение да подписват всичко. Политици, които са готови да говорят с документи и факти. Аз съм за изграждането на връзки и мостове със съседите и взаимното уважение. Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме уважение", каза Мицкоски.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев: Черна гора е водеща в процеса на евроинтеграция на Западните Балкани

България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Яков Милатович в град Цетине - историческата и културна столица на Черна гора. Коментирайки какви са..

публикувано на 17.06.24 в 15:42

На 17 юни президентът ще обяви, кога започва работа новият 50-ти парламент

Президентът Румен Радев ще обяви в понеделник, 17 юни, кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание. Това той каза пред журналисти в Казанлък, където присъства на състезание между оператори на военни дронове. Коментирайки думите на..

публикувано на 13.06.24 в 16:40
Архиепископ Стефан

По съседски: Събития с балкански адрес

МПЦ затъна в спор за името Македония и Охридска архиeпископия Македонската православна църква (МПЦ) влезе в спора за името "Македония". Главата на МПЦ архиепископ Стефан се противопостави на Вселенската патриаршия и каза, че няма никакво..

публикувано на 23.05.24 в 11:05