Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С призива да пазим Дунава син отбелязваме Деня на реката

Река Дунав при Будапеща
Снимка: БТА

На днешния ден преди 20 години е обявен Денят на река Дунав и оттогава се отбелязва с различни инициативи. Тазгодишното мото “Да пазим Дунав син” призовава хората, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в опазването на реката и притоците ѝ.

По повод днешния ден ще се състоят множество концерти, изложби, конкурси, екологични акции. В село Долни Цибър ще има колоездачен пробег до Дунава и представяне на информация за историческото му значение. В Козлодуй ще се състои Фестивал на рибата. В село Байкал ще хвърлят венец с послание за чиста река. В Русе ще се проведе арт събитие “На брега на Реката”.

Дунавският басейн заема площ от 817 000 кв. м, които се простират в 19 европейски държави, припомнят от МОСВ. От извора до делтата реката преминава през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо време с температури до 38 градуса

В понеделник ще бъде слънчево. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, а в останалите райони ще остане почти тихо. Продължава горещото време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°. В планините ще..

публикувано на 30.06.24 в 18:30

Джулай морнинг събира стотици на бургаския плаж

Стотици хора ще посрещнат изгрева в първото юлско утро с голям концерт на централния плаж в Бургас. Програмата за “Джулай морнинг – 2024” ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. На откритата сцена ще излязат различни групи, а Владо..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45