Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниил e новият български патриарх

Видински митрополит Даниил
Снимка: facebook.com/Vidinska.mitropoliya

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини.


Митрополит Даниил – със светското име Атанас Трендафилов Николов, е роден през 1972 г. в Смолян. През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир, а две години по-късно е постриган в монашество и ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. През 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир и същата година е ръкоположен за йеромонах. През 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство. По решение на Светия синод през 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий. Тази длъжност изпълнява 2018 г. и след това канонично е избран за Видински митрополит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо време с температури до 38 градуса

В понеделник ще бъде слънчево. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, а в останалите райони ще остане почти тихо. Продължава горещото време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°. В планините ще..

публикувано на 30.06.24 в 18:30

Джулай морнинг събира стотици на бургаския плаж

Стотици хора ще посрещнат изгрева в първото юлско утро с голям концерт на централния плаж в Бургас. Програмата за “Джулай морнинг – 2024” ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. На откритата сцена ще излязат различни групи, а Владо..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45