Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер Димитър Главчев:

България няма да изпраща войници в Украйна, но подкрепата за Киев остава приоритет

Димитър Главчев
Снимка: БТА

В началото на изслушването му в парламента по повод позицията на България за срещата на НАТО във Вашингтон, служебният премиер Димитър Главчев изтъкна, че "не може и да става дума да се изпращат български войски в Украйна".

По думите на Главчев, тази тема "нито е обсъждана, нито предстои да бъде обсъждана", но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни.
Заради класифицираната информация, "Има такъв народ" и БСП настояха заседанието да се проведе без камери и микрофони, за да могат да бъдат разсекретени документите, формиращи българската позицияза срещата на НАТО във Вашингтон. Тошко Йорданов от ИТН посочи, че казаното от Главчев и министъра на отбраната "като общи приказки е вярно", но „като съдържание няма нищо общо с документите, които са в "Секретно деловодство". Йорданов изрази сериозни съмнения "за отказ от национален суверенитет в нещата, които са вътре, ако ние се съгласим“. Йорданов подчерта, че "президентът Радев е абсолютно прав, когато е отказал да води и защитава подобна теза пред партньорите или в НАТО".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 юли ще бъде връчен и върнат втория мандат за съставяне на правителство

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в понеделник - 22 юли, на кандидата за премиер, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание "Продължаваме промяната - Демократична България"..

публикувано на 19.07.24 в 12:48
Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за..

публикувано на 19.07.24 в 10:16

Президентът Румен Радев: Политическата система в България е тежко заболяла

Държавният глава Румен Радев заяви, че в петък сутринта ще обяви решението си кога ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. По повод коментар на Делян Пеевски, че президентът не си е на мястото, докато страната е обхваната от..

публикувано на 18.07.24 в 18:51