Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на кайсията в Тутракан

4
Снимка: Община Тутракан

Крайдунавският град Тутракан събира производителите на кайсии от региона на традиционния празник "Тутракан - столица на кайсията".

Ценителите на вкусния плод си дават среща в неделния ден за 20-а поредна година. Както повелява традицията – ще бъдат представени различни кайсиеви сортове. Предвидени са и конкурси за най-добри плодове, за най-вкусните кайсиеви сладкиши и сладко от кайсии, за кайсиева ракия.


По-отраканите малчугани от пет до осем годишна възраст могат да участват в конкурса Мини Мис и Мини Мистър "Кайсийка".

Кампанията по прибирането на плодовете в Силистренско вече започна, но добивите от ранните сортове кайсии са по-ниски заради сланите през пролетта. Това обаче не пречи на търсенето, защото реколтата в съседните държави е по-слаба.

В Силистренска област има над 20 000 декара кайсиеви градини, а Опитната станция по кайсията и земеделието в Силистра отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци.

Снимки: Facebook /Община Тутракан


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорен фестивал в подножието на Витоша събира изпълнители от девет страни

От днес до 20 юли в подножието на планината Витоша ще се проведе едноименният Международен фоклорен фестивал. Изпълнители от Боливия, Индия, Италия, Албания, Мексико, Казахстан, Молдова, Северна Македония и България ще запознаят публиката с..

публикувано на 15.07.24 в 07:00
Снимка: Регионален етнографски музей - Пловдив

Регионалният етнографски музей в Пловдив помага за възраждането на древния занаят плъстене

Изделия, изработени от вълна, вдъхват усещането за вътрешен уют и топлина в посетителите на пловдивския Регионален етнографски музей, връщайки ги във времена, когато номадите прекосявали просторни територии със своите стада. И тъй като никъде не се..

публикувано на 13.07.24 в 10:25

Естер Вилемс – хореограф от Хага: Душата на българина е кодирана в танците

Хага, град в Южната част на Нидерландия, административен център и място, където живее и работи кралицата… Едва ли някой свързва този град с българския фолклор и традиции. Факт е обаче, че в Хага интересът към българските хора, ръченици и въобще..

публикувано на 04.07.24 в 13:55