Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето българи подкрепят членството в НАТО

Снимка: БГНЕС

Ако се проведе референдум дали да бъде продължено членството в НАТО, 59% от българите биха отговорили утвърдително, показва проучване на Алианса.

По този показател България се нарежда на предпоследно място сред 32-те страни членки – зад нея с 58% е единствено Словения, а водачи са Албания, Полша и Литва съответно с 98, 91 и 88 процента. Трийсет на сто от сънародниците ни нямат мнение по въпроса, докато 11% биха гласували за излизане от НАТО.

Проучването показва още, че ако се изключи отговорът “Не знам как бих гласувал”, 66% от българите биха подкрепили страната ни да остане в Алианса.

Що се отнася до помощта за Украйна, 56% от сънародниците ни са против тя да продължи, докато 41% поддържат обратното мнение.

Проучването е проведено в навечерието на срещата на върха във Вашингтон, която ще се състои от 9 до 11 юли т.г.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тошко Йорданов

ИТН би преговаряла за правителство с втория мандат

“Има такъв народ” ще отиде на разговори с “Продължаваме промяната - Демократична България”, ако коалицията реши да осъществи втория мандат за съставяне на правителство, заяви пред БНР председателят на парламентарната група Тошко Йорданов. “..

публикувано на 14.07.24 в 13:26
Триъгълникът на властта

Опитът за убийство на Доналд Тръмп предизвика реакции сред българските политици

Българските политици и институции осъдиха опита за убийство на кандидата за президент на Съединените щати Доналд Тръмп. “ Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му...

публикувано на 14.07.24 в 11:59
Илиана Иванова

България може да изгуби средствата по ПВУ, предупреди еврокомисар Илиана Иванова

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред бТВ еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. По думите й, политическата обстановка..

публикувано на 14.07.24 в 11:03