Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

Доц. Раки Бело: Албанците са толерантен народ и ценят българите

Снимка: Красимир Мартинов

Подобно на много други места по света, и в Албания българският език се изучава академично. Нашият лекторат е част от Катедрата по славянски и балкански езици на Факултета по чуждоезиково обучение в Тиранския университет, а от няколко години преподавател по български език, литература и култура там е доц. д-р Раки Бело. 

Самият Раки Бело е част от българското национално малцинство. Родом е село Връбник, най-източната точка на Албания. Завършил е българска филология в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, част е и от академичния състав на Великотърновския университет (ВТУ) "Св. св. Кирил и Методий". За доц. Раки Бело преподаването на български език в Албания е призвание и предизвикателство. С него разговаряме на площад "Майка Тереза" в центъра на Тирана, непосредствено срещу ректората на Тиранския университет. 

"Българският език тук е избираема дисциплина и се изучава в продължение на 4 семестъра – обяснява ни доц. Бело. - Лекторатът съществува от дълги години - още от преди времето на социализма. Студентите учат основно български език, но по време на часовете ги запознаваме и с литературата, и с историята на България. Преобладават студентите от албански произход, като нерядко към езика проявяват интерес и младежи от други държави, особено тези, които идват по различни европейски програми, каквато е "Еразъм". Има и албански студенти от български произход от историко-географските области с компактно българско население - Гора, Голо Бърдо, Мала Преспа."

Доц. Бело с колеги и студенти пред сградата на университета

Студентите с български език намират реализация в сферите на туризма, науката и държавната администрация. От четири години насам популярност придобива и лятното училище по български език, което се реализира със съдействието Великотърновския университет в България.

"Тъй като часовете по български език във факултета са недостатъчни, през юли, в продължение на почти целия месец, предлагаме надграждане на познанията за езика и културата на България – продължава доц. Бело. 

Ас. Вълю Анчев от ВТУ с участници в лятното училище в Тирана

- Всеки желаещ се записва и в продължение на няколко седмици изучава българския книжовен език и част от литературата и историята на България. За лектори каним преподаватели от ВТУ, но и от други университети в България, както и местни албанци, които познават България и българския език и правят интересни сравнения с албанския език и литература“.

По време на лятното училище се провеждат и семинари на терен. Така например, през миналата година участниците в инициативата са посетили историческия град Берат, който пази и редица артефакти, свързани с българската история. Както е известно, Берат е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство, а днес е град-музей, включен през 2008 г. в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

"Самото име на Берат идва от български език и означава "бял град" – разказва ни Раки Бело. - Там се пазят мощите на учениците на Кирил и Методий светите Горазд и Ангеларий. Всичко това е известно основно на специалистите в България и затова вашата мисия на журналисти е много важна, тъй като запознавате хората с нас, с нашата история и с традициите ни. Ето в Берат се пазят и ценни за българите артефакти. Освен мощите на Горазд и Ангеларий, в черква, намираща се в крепостта на Берат, която днес е музей, има запазени средновековни икони от всички черкви в Албания. Сред тях е и една оригинална икона на Светите Седмочисленици, изографисана от известния местен зограф Онуфрий". 

Черквата в с. Връбник, Източна Албания

Албанците знаят много добре каква е историята на тяхната територия и я разказват такава, каквато е – казва ни още доц. д-р Раки Бело от Тиранския университет и се спира на въпроса за толерантността.

"Албанците са толерантни и всички малцинства имат равни права, в т.ч. – българското. Никой тук не ти пречи да си говориш на български или пък публично да заявиш, че си българин. Напротив - ние като малцинство си имаме право да изучаваме български език и затова имаме неделни училища - в Тирана, Елбасан, Корча, Дуръс и други, които тепърва ще бъдат открити. Училището в Тирана работи от 2015 г. 

Българското неделно училище в Тирана

В столицата можем да срещнем български семейства от всички краища на Албания. Защото ние сме местно население, формирано исторически – така, както са българите в самата днешна България. В Тирана имаме семейства от всички тези райони с българско население - Гора в Североизточна Албания, Голо бърдо в северната част на страната и Корчанско – на изток. Те именно изпращат децата си в българското училище". 

Снимки: Красимир Мартинов, Костандина Бело, Факултет за чужди езици - Тирански университет


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36

Български деца в Брюксел посещават часове по роден език в белгийската библиотека "София"

Деца от Българското училище “Пейо Яворов” в белгийската столица учиха български език и литература в библиотека "София" в Скарбек, Брюксел. По инициатива на училището и със съдействието на завеждащия българската секция в библиотеката Арон Вилем..

публикувано на 24.06.24 в 14:54
Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52