Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

Доц. Раки Бело: Албанците са толерантен народ и ценят българите

Снимка: Красимир Мартинов

Подобно на много други места по света, и в Албания българският език се изучава академично. Нашият лекторат е част от Катедрата по славянски и балкански езици на Факултета по чуждоезиково обучение в Тиранския университет, а от няколко години преподавател по български език, литература и култура там е доц. д-р Раки Бело. 

Самият Раки Бело е част от българското национално малцинство. Родом е село Връбник, най-източната точка на Албания. Завършил е българска филология в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, част е и от академичния състав на Великотърновския университет (ВТУ) "Св. св. Кирил и Методий". За доц. Раки Бело преподаването на български език в Албания е призвание и предизвикателство. С него разговаряме на площад "Майка Тереза" в центъра на Тирана, непосредствено срещу ректората на Тиранския университет. 

"Българският език тук е избираема дисциплина и се изучава в продължение на 4 семестъра – обяснява ни доц. Бело. - Лекторатът съществува от дълги години - още от преди времето на социализма. Студентите учат основно български език, но по време на часовете ги запознаваме и с литературата, и с историята на България. Преобладават студентите от албански произход, като нерядко към езика проявяват интерес и младежи от други държави, особено тези, които идват по различни европейски програми, каквато е "Еразъм". Има и албански студенти от български произход от историко-географските области с компактно българско население - Гора, Голо Бърдо, Мала Преспа."

Доц. Бело с колеги и студенти пред сградата на университета

Студентите с български език намират реализация в сферите на туризма, науката и държавната администрация. От четири години насам популярност придобива и лятното училище по български език, което се реализира със съдействието Великотърновския университет в България.

"Тъй като часовете по български език във факултета са недостатъчни, през юли, в продължение на почти целия месец, предлагаме надграждане на познанията за езика и културата на България – продължава доц. Бело. 

Ас. Вълю Анчев от ВТУ с участници в лятното училище в Тирана

- Всеки желаещ се записва и в продължение на няколко седмици изучава българския книжовен език и част от литературата и историята на България. За лектори каним преподаватели от ВТУ, но и от други университети в България, както и местни албанци, които познават България и българския език и правят интересни сравнения с албанския език и литература“.

По време на лятното училище се провеждат и семинари на терен. Така например, през миналата година участниците в инициативата са посетили историческия град Берат, който пази и редица артефакти, свързани с българската история. Както е известно, Берат е бил неразделна част от Първото и Второто българско царство, а днес е град-музей, включен през 2008 г. в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

"Самото име на Берат идва от български език и означава "бял град" – разказва ни Раки Бело. - Там се пазят мощите на учениците на Кирил и Методий светите Горазд и Ангеларий. Всичко това е известно основно на специалистите в България и затова вашата мисия на журналисти е много важна, тъй като запознавате хората с нас, с нашата история и с традициите ни. Ето в Берат се пазят и ценни за българите артефакти. Освен мощите на Горазд и Ангеларий, в черква, намираща се в крепостта на Берат, която днес е музей, има запазени средновековни икони от всички черкви в Албания. Сред тях е и една оригинална икона на Светите Седмочисленици, изографисана от известния местен зограф Онуфрий". 

Черквата в с. Връбник, Източна Албания

Албанците знаят много добре каква е историята на тяхната територия и я разказват такава, каквато е – казва ни още доц. д-р Раки Бело от Тиранския университет и се спира на въпроса за толерантността.

"Албанците са толерантни и всички малцинства имат равни права, в т.ч. – българското. Никой тук не ти пречи да си говориш на български или пък публично да заявиш, че си българин. Напротив - ние като малцинство си имаме право да изучаваме български език и затова имаме неделни училища - в Тирана, Елбасан, Корча, Дуръс и други, които тепърва ще бъдат открити. Училището в Тирана работи от 2015 г. 

Българското неделно училище в Тирана

В столицата можем да срещнем български семейства от всички краища на Албания. Защото ние сме местно население, формирано исторически – така, както са българите в самата днешна България. В Тирана имаме семейства от всички тези райони с българско население - Гора в Североизточна Албания, Голо бърдо в северната част на страната и Корчанско – на изток. Те именно изпращат децата си в българското училище". 

Снимки: Красимир Мартинов, Костандина Бело, Факултет за чужди езици - Тирански университет


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15
Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54