Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Снимка: mil.in.ua

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от основаването на пакта изданието пита дипломата възможно ли е в България, която е гранична в зоната на войната в Украйна, да бъдат разположени допълнителни сили на НАТО?

"Разгръщането на военни сили се определя от стратегическата необходимост за това, нека няма съмнение, че НАТО твърдо се ангажира с опазването на сигурност­та на всички свои членове, включително България. Присъствието на допълнителни сили на стратегически локации е част от широкообхватните усилия на НАТО да поддържа ниво на готовност и възпиране на територията на целия Алианс – отговаря Мертен. – Руската окупация на Украйна не води до мир, а капитулацията пред Путин не води до сигурност. Ако Русия успее в Украйна, всички ние ще бъдем по-уязвими и ще живеем в по-опасен свят. Фокусът на НАТО е да даде възможност на Украйна да се защитава и да гарантира, че конфликтът няма да ескалира извън границите на Украйна. Генералният секретар на НАТО е категоричен, че няма планове за директна интервенция на войски на НАТО“, допълва посланикът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Народните представители одобриха актуализацията на бюджета

Общините ще получат допълнителни суми за свои проекти, благодарение на актуализацията на държавния бюджет, която беше одобрена окончателно от Народното събрание. Така кметовете на големите градове с районно деление ще могат да делегират на районните..

публикувано на 31.07.24 в 16:52

"Има такъв народ" започва разговори за експертен кабинет

Парламентарната група на "Има такъв народ" обяви, че днес започва преговори с останалите политически сили и независимите депутати в рамките на 50-ия парламент, след като получи третия и последен проучвателен мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 30.07.24 в 07:25

До края на седмицата ще е ясно дали ще има редовно правителство

За незабавно пристъпване към разговори с останалите политически формации в 50-ото Народно събрание, призова президентът Румен Радев представителите на парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН). Той им връчи третия, последен, мандат за..

публикувано на 29.07.24 в 13:03