Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Снимка: mil.in.ua

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от основаването на пакта изданието пита дипломата възможно ли е в България, която е гранична в зоната на войната в Украйна, да бъдат разположени допълнителни сили на НАТО?

"Разгръщането на военни сили се определя от стратегическата необходимост за това, нека няма съмнение, че НАТО твърдо се ангажира с опазването на сигурност­та на всички свои членове, включително България. Присъствието на допълнителни сили на стратегически локации е част от широкообхватните усилия на НАТО да поддържа ниво на готовност и възпиране на територията на целия Алианс – отговаря Мертен. – Руската окупация на Украйна не води до мир, а капитулацията пред Путин не води до сигурност. Ако Русия успее в Украйна, всички ние ще бъдем по-уязвими и ще живеем в по-опасен свят. Фокусът на НАТО е да даде възможност на Украйна да се защитава и да гарантира, че конфликтът няма да ескалира извън границите на Украйна. Генералният секретар на НАТО е категоричен, че няма планове за директна интервенция на войски на НАТО“, допълва посланикът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Групата на ДПС намаля с още двама депутати

След изключването на 17-те депутати от ДПС, сред които и Джевдет Чакъров, другият председател на движението, стана ясно, че депутатът Ахмед Вранчев е изразил писмено желанието си да напусне парламентарната група на ДПС. Заявлението му беше прочетено от..

публикувано на 11.07.24 в 16:11

Парламентарната група на ДПС се разцепи, вторият мандат за кабинет отива в ПП-ДБ

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители. Сред тях е и съпредседателят Джевдет Чакъров. Решението бе прочетено в пленарна зала от зам.-председателя на Народното събрание Росица Кирова.  Всички изключени са участвали в срещата при..

публикувано на 11.07.24 в 12:38

Доган поиска оставката на Пеевски и негови поддръжници в ДПС

В призив към всички "депесари" почетният председател на ДПС Ахмед Доган поиска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 5 знакови имена в Движението. Мотивите са: системно неспазване на Устава на ДПС; грубо погазване на..

публикувано на 11.07.24 в 08:31