Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи в Скопие искат денонсиране на договора с България

Християн Мицкоски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че правата на българите в Северна Македония се спазват, но същото не може да се каже за "македонското малцинство“ в България, предава БГНЕС. На среща в Университета "Джонс Хопкинс“ в САЩ Мицкоски заяви, че "страната трябва да промени Конституцията си заради няколкостотин души“, както пренебрежително нарече своите съграждани с българско самосъзнание. "Македонските граждани са жертвали твърде много за европейската перспектива и трябва да се прекрати с униженията“, твърди Мицкоски.

Социалистическата партия на Македония, която е коалиционен партньор на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, поиска денонсиране на Договора за приятелство и добросъседство с България. В съобщение на партията се казва, че "лидерите на източните и южните съседи на Македония действат оркестрирано с имперски искания срещу интересите на македонския народ." Председател на партията и вицепремиер в кабинета на Мицкоски е Люпчо Димовски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Последни консултации преди връчване на първия мандат за формиране на правителство

Президентът Румен Радев днес, 26 юни, завършва консултациите с парламентарните групи от 50-ото Народно събрание, както предвижда конституционната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките..

публикувано на 26.06.24 в 07:05

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28

Втори ден на консултации при президента за съставяне на нов кабинет

На втория ден от консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов изрази увереност, че е възможно да има кабинет в рамките на новото Народно събрание. Той аргументира..

публикувано на 25.06.24 в 14:02