Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи в Скопие искат денонсиране на договора с България

Християн Мицкоски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че правата на българите в Северна Македония се спазват, но същото не може да се каже за "македонското малцинство“ в България, предава БГНЕС. На среща в Университета "Джонс Хопкинс“ в САЩ Мицкоски заяви, че "страната трябва да промени Конституцията си заради няколкостотин души“, както пренебрежително нарече своите съграждани с българско самосъзнание. "Македонските граждани са жертвали твърде много за европейската перспектива и трябва да се прекрати с униженията“, твърди Мицкоски.

Социалистическата партия на Македония, която е коалиционен партньор на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, поиска денонсиране на Договора за приятелство и добросъседство с България. В съобщение на партията се казва, че "лидерите на източните и южните съседи на Македония действат оркестрирано с имперски искания срещу интересите на македонския народ." Председател на партията и вицепремиер в кабинета на Мицкоски е Люпчо Димовски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Филиз Хюсменова

Обвиненията за отправени заплахи на етническа основа са смешен плач

“ Съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне .” Този коментар в социалните мрежи направи Филиз Хюсменова, която първа напусна не само..

публикувано на 13.07.24 в 16:02
Николай Денков

Илюзия са опитите за съставяне на стабилен кабинет

“ Този парламент е като плаващи пясъци – война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се “Величие. ” След тези думи председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков обяви, че “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са направили..

публикувано на 13.07.24 в 13:16

Депутатите няма да се подлагат на тестове за алкохол и наркотици

Народните представители приеха Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, съобщи БТА. Болшинството отхвърли предложенията на "Възраждане" и "Има такъв народ" народните представители да бъдат тествани за наркотици. Предложението на ИТН..

публикувано на 12.07.24 в 19:33