Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи в Скопие искат денонсиране на договора с България

Християн Мицкоски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Македонският премиер Християн Мицкоски заяви, че правата на българите в Северна Македония се спазват, но същото не може да се каже за "македонското малцинство“ в България, предава БГНЕС. На среща в Университета "Джонс Хопкинс“ в САЩ Мицкоски заяви, че "страната трябва да промени Конституцията си заради няколкостотин души“, както пренебрежително нарече своите съграждани с българско самосъзнание. "Македонските граждани са жертвали твърде много за европейската перспектива и трябва да се прекрати с униженията“, твърди Мицкоски.

Социалистическата партия на Македония, която е коалиционен партньор на управляващата ВМРО-ДПМНЕ, поиска денонсиране на Договора за приятелство и добросъседство с България. В съобщение на партията се казва, че "лидерите на източните и южните съседи на Македония действат оркестрирано с имперски искания срещу интересите на македонския народ." Председател на партията и вицепремиер в кабинета на Мицкоски е Люпчо Димовски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България е представена във Вашингтон от служебния премиер Д. Главчев

В срещата на върха на НАТО от 09 до 11 юли във Вашингтон ще участва служебният премиер и външен министър Димитър Главчев. В делегацията, водена от премиера, ще участват служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал..

публикувано на 09.07.24 в 06:50
Делян Пеевски

ДПС ще сондира нагласите сред политическите сили за втория мандат

ДПС първо ще пусне писма до останалите парламентарни групи дали са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство. След като събра на среща в София част от областните структури на партията,  председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Няма..

публикувано на 08.07.24 в 17:11

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от..

публикувано на 08.07.24 в 08:55