Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Събитието в германския град е на 13 юли

7
Снимка: личен архив на Емилия Юкер

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина и Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина.

На Фестивала ще бъдат представени наградените през 2024 година участници в ежегодния литературен конкурс за авторско художествено майсторство на българите в Хамбург, научаваме от Емилия Юкер, председател на Клуба на българските жени и семейства в този германски град.

Емилия Юкер

"За хората общуването с българска литература е много важно като екологичен фактор – да се чувстват добре, с добър текст, с хубава литература, с хубави идеи – посочва г-жа Юкер. – Ние сме решили да почетем за втори път българските автори и тези, които пишат на български език на едно хубаво място в центъра на Хамбург (ул. Доротея Щрасе – 174), където ще има възможност да дойдат повече хора. Ще дадем възможност да получат книги всички, които желаят. Имаме автори, които са ни изпратили книги, за които още отсега искаме да благодарим. При първото издание се оформи начинът на провеждане на фестивала, като се базира на резултатите от ежегодния литературен конкурс за художествено майсторство на българите в Хамбург. Освен това на този фестивал представяме български автори с най-новото им творчество – хората да могат да чуят част от произведенията, да имат техните книги. Също така и предоставяме книгите, които различни автори са ни изпратили през годината."


Творците ще присъстват на фестивала в Хамбург основно чрез книгите си, но има и такива, които ще дойдат на място – пишещи българи от Берлин и Хамбург в Германия, но също и от Белгия. Интересен е подходът книгите да бъдат представени от българите в Хамбург, които са се подготвили специално за това. Ще има и театрално представяне – Маринела Филипова ще чете произведения на Дамян Дамянов и други български класици. "С това ние смятаме, че укрепваме местните българи и даваме възможност за сътрудничество между автори, които носят българската мисъл и които са най-ценните за нас, за запазване на български език. По този начин местните хора, които сме в Хамбург да можем да запазим художествения български език, като фактор за общуване" – пояснява г-жа Юкер. Събитието се популяризира и от българското училище в Хамбург, затова е любопитно доколко децата са фокус група на този празник на българското художествено слово в Германия?


"Разбира се, ние представяме литература за различни възрастови групи. Тази година ще представим творчеството за деца на Лили Спасова от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, както и други автори, които са предоставили своите книги, като Мария Шандуркова от България. Ще имаме и гости от други български организации тук – ще бъдем заедно на нашия фестивал. В този смисъл искам да благодаря на всички, които ще дойдат – ще получат и книжки, и внимание" – казва организаторката на Фестивала на българската художествена литература в Хамбург и не пропуска да отправи покана да се присъединим към второто му издание на 13 юли:


"Искам да поканя всички българи и всички автори, които са гости на Хамбург – казва г-жа Емилия Юкери и изброява имената на творците, които ще бъдат представени чрез книгите им. – На първо място е проф. д-р Златимир Коларов, който има около 170 различни произведения. Ще представим произведенията на Василен Васевски, Анжела Димчева, Калина Томова, Снежана Галчева, Мария Шандуркова, Лили Спасова, Андрей Андреев, Росица Копукова, Венета Терзиева, Валентин Григоров, Деница Петрова, Таня Иванова, Нина Тошич, Любка Томова-Фогт, Михаил Михайлов, Мария Стайкова, Боян Боев, Бойко Богданов, Елена Пирин, Марина Бартоломеус, Христина Въчева, Донка Димова, книги от издателство "Антеа" в Берлин, Дочка Станчева, Диана Христова-Олива и други. 


Това са автори от различни страни, на първо място от България, но също от Съединените щати, от Австралия, от Русия. Разбира се, на почетно място са авторите от Хамбург и от Берлин, с което смятаме да им помогнем за тяхната изява, тъй като в чужбина няма толкова много възможности за изява. Ще покажем и проекта "Самодива" на Марчела Василева Димитрова, която работи в Лондон. Ще дадем много награди във връзка с фестивала, но също така и на отличените в ежегодния ни литературен конкурс. Много искам да благодаря на Българското национално радио и да кажа, че в нашия литературен конкурс вие получавате Грамота за поддръжка на литературната дейност в Хамбург."


Чуйте цялото интервю с Емилия Юкер, председател на Клуба на българските жени и семейства в Хамбург по повод второто издание на Фестивала на българската художествена литература. При задочното си гостуване в предаването "България днес" на Радио България тя сподели в аванс и имената на отличените автори от ежегодния литературен конкурс на Клуба – наградите ще им бъдат връчени на 13 юли, в рамките на Фестивала в германския град.

Снимки: Архив от първото издание на фестивала, предоставени от Емилия Юкер





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55
Мустафа Акан

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

Българските изселници в Турция искат бъдещето на тяхната общност да е свързано с България, за да не предпочитат по-младите поколения страните от Западна Европа, казва пред БНР Мустафа Акан от изселническата организация "Балкански турци" в Одрин...

публикувано на 18.06.24 в 12:19