Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

16
Снимка: „Моето българско лято“

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно Езиково-културни работилници, тъй като основната цел е да се изгради връзка с България и то чрез културата, историята, географията, занаятите и най-вече чрез общуване на български. В летните пътувания участват деца на български родители или от смесени семейства, които често идват през лятната ваканция в България, но не владеят добре български език. За четири години вече е изградена стройна и пъстра програма, която включва посещение на морското ни селище Обзор, на Габровския Балкан, както и еднодневни занятия за най-малките в близката до София планина Витоша.


Според Елена Павлова подобни предложения за децата, които се връщат за ваканцията си от чужбина, като цяло липсват в България. А нуждата от тази школа е голяма, тъй като децата не владеят добре български и не биха могли лесно да се впишат във всяка екскурзия, организирана за деца на местно ниво. "Основната идея на тези детски работилници е да постигнем емоционалния заряд, емоционална връзка, да се създадат приятелства и тогава децата запазват много приятни и положителни спомени и емоции от престоя в България", казва Елена Павлова:

Елена Павлова
"Организацията не е лесна, защото ваканциите в различните държави са по различно време. Ние сме се опитали да направим групи така, че да обхванем максимално ваканциите поне от европейските страни, въпреки че и от САЩ в началото на юли имаме една група, която ще бъде на морето в гр. Обзор, а в началото на август има друга група – над гр. Габрово. Насочили сме се към седмични групи с 6 нощувки за 7 дни, така че да може да направим по-обхватна програма, да може децата да се запознаят и да се създаде една общност. 


Обикновено последните дни винаги са най-хубави и на децата не им се тръгва. Имаме и трета група с по-различна идея, тя се провежда от София с качване на Витоша от понеделник до петък без преспиване там. Това е като зелено училище, за да могат децата да бъдат хем на природа, хем на прохлада, но и на място да научават или нови думи, защото тази група е насочена към деца, които по-слабо говорят български, или пък са по-малки и не могат да останат по-дълго без родител."


Децата между 9 и 13 години са най-благодатната група за работа в "Моето българско лято", защото те вече са самостоятелни, а от друга страна са достатъчно малки и отворени за всякакви нови неща. "Но трябва да се започне много по-рано с това възпитание и въздействие на този род образователна програма" – казва Елена Павлова:  


"Случвало се е да идват деца от смесени бракове, които дори и да не живеят в България, заявяват, че това е тяхната родина. Това е много вълнуващо, оказва се, че колко добре е уредена една държава не е важно за тези деца. На тях им правят впечатление срещите с хората, топлото и непринудено отношение към тях. Това те го усещат доста ясно в България и затова се чувстват добре. Първият ни лагер протече през 2021 г., а ние се чудехме дали изобщо ще можем да го направим. Но бяхме решени, че тръгваме, и на фона на това затваряне тогава из Европа се озовахме с децата в Габровския Балкан и усещането за свобода за всички беше невероятно. В България има нещо, което не се набива на очи, много е деликатно, но тук има отвореност на хората и топлина и някакво свободолюбие, които не се срещат другаде. И тъкмо то прави впечатление на идващите от чужбина. Тази свобода може да изглежда и като хаотичност, но децата усещат това и то ги кара да се чувстват добре в нашата страна."


Идеята на Елена Павлова за детските работилници "Моето българско лято" се ползва с голяма подкрепа и от страна на пътуващия фестивал "На мегдана на другата България". Това е ежегодно събитие за самодейни състави зад граница, на което се събират стотици българи. "Такива събития много помагат на децата да се събират и в тях да се изгражда връзка с родината, да се създава една по-романтична представа за България, освободена от проблемите, които така или иначе съществуват вътре в страната ни" – смята Елена Павлова.


Вижте още:

Снимки: "Моето българско лято"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българка е на финал в световен конкурс за жени в сферата на киберсигурността

Българката Ева Бен (Eva Benn) е единствената ни сънародничка, избрана за финалист в световен конкурс за Жена на годината в сфера киберсигурност ("Cybersecurity Woman of the Year") сред стотици талантливи жени от цял свят. Това съобщи във Фейсбук..

публикувано на 05.07.24 в 19:07
Село Пустец в областта Мала Преспа

Резултатите от официалното преброяване са голям успех за българската общност в Албания

Българите са третото по численост малцинство в Албания – показват последните данни от преброяването на населението в балканската държава. Това са първите официални статистически данни за броя на българите там, тъй като малцинството ни беше официално..

публикувано на 03.07.24 в 15:30

Лятно училище по български език се провежда в Тирана

С подкрепата на Великотърновския университет "Св. св. Кирил  и Методий", от 1 до 25 юли 2024 г. в университета в Тирана за четвърта поредна година се провежда Лятното училище по български език , първата такава инициатива в Република Албания...

публикувано на 03.07.24 в 11:00